Kilka słów o mnie
Szanowni Państwo,
Jestem dr Barbara Pyszczuk
Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Zakres pracy doktorskiej, realizowanej w Katedrze Dietetyki obejmował modyfikację sposobu żywienia w chorobach nerek.
Dietetyk kliniczny. Prelegent krajowych oraz międzynarodowych konferencji naukowych. Autorka licznych publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu żywienia. Na co dzień współpracuje z pacjentami z chorobami nerek.
Regularny udział w kongresach, sympozjach, konferencjach krajowych i zagranicznych pozwala na bieżąco wdrażać wszystkie nowinki z zakresu żywienia, dietetyki, dietoterapii oraz dietoprofilaktyki.
Opublikowane książki i E-book;
Tytuł:
- ,,Spacerkiem po Diecie w Kamicy Moczowej”. e-book i książka
- ,,Dieta Niskobiałkowa w PChN’’. e -book
- ,,Dna Moczanowa – Dietoterapia’’. e-book
- ,,Tabele PChN -białko, sód, potas, fosfor, puryny’’. e-book
- ,,Z Dializą w Krainie Smaków”. e- book i książka
- ,,Dieta w Chorobie Nerek Przeddializą’’. e – book i książka
- ,,7-Day Kidney Disease Meal Plan and Recipes ‘’. e-book
- Plan Żywieniowy w PChN 1-2 st.-Jadłospis śr. zaw. Białka 55 gram.
e-book
Plan Żywieniowy w PChN 1-2 st.-Jadłospis śr. zaw. Białka 65 gram. e-book
Plan Żywieniowy w PChN 1-2 st.-Jadłospis śr. zaw. Białka 75 gram. e-book
Plan Żywieniowy w Dializie (Hemodializa)-Jadłospis śr. zaw. Białka 80g/d. e-book
Udział w Konferencjach
2006. II Konferencja Naukowa Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego Warszawa SGGW Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji.
2006 Konferencja naukowo-dydaktyczna Antyoksydanty w Medycynie. Łódź. Katedra Farmakologii i Farmakologii Klinicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
2007r. The Role of the Fruit and Vegetables in the Fight against Obesity. BRUSSELS, BELGIUM
2007r. I Zjazd Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Poznań
2008 r. XVII Konferencja Naukowo- Szkoleniowa Polskiego 7-29 Towarzystwa Nefrologicznego. Poznań
2009r.VIII Gdańskie Dni Cukrzycy i 29 Nadciśnienia Tętniczego(Gdańsk)
2009 Konferencja Szkoleniowo – Naukowa , Aktualności w Gastroenterologii. Warszawa
2013r III Ogólnopolska Konferencja Dietetyki – Congressus Dietetica. Łódź
2013r Żywienie drogą przewodu pokarmowego, Terapia żywieniowa XXI wieku. Gdynia
2014r Suplementy diety – dokąd zmierzamy? Warszawa
.2016r VIII Konferencja naukowo-szkoleniowa „Żywienie w onkologii” Gdynia
2016r Dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych Warszawa
2016r I Ogólnopolski Kongres Dietetyki i Medycyny Funkcjonalnej. Rumia
2016r II Narodowego Kongresu Nowatorskie metody leczenia nadwagi i otyłości. Warszawa
2016r psychodietetyka –Zaburzenia odżywiania. Gdynia
2016r Konferencja „Żywienie w chorobach autoimmunizacyjnych. Między koncepcjami patofizjologicznymi a Evidence-Based Nutrition” Gdańsk
2017r II Narodowy Kongres Żywieniowy. Warszawa
2017r Dietoterapia w zespole metabolicznym, pcos, insulinooporności. Kurs doszkalający Gdynia
2017r Konferencja – Programowanie Zdrowia Gdynia
2017r. IX Konferencja – Nowe trendy w żywieniu klinicznym Gdynia
2017r Konferencja Medycyna Żywienia 2017/Food Medicine Conferen 2017.Warszawa
2017r Konferencja Insulinooporność Problem XXI wieku. Warszawa
2017r Diety roślinne i ich oblicza. Kraków
2017r XIV Gdańskim Repetytorium Nefrologicznym — POST ASN Meeting
2017r.II Międzynarodowa Konferencja „Witamina D – minimum, maximum, optimum”
2017r. Choroby dziedziczne w praktyce nefrologicznej
2018 r,XXIV Konferencja Polskiego Towarzystwa Nefrologicznego
2019r. Ogólnopolskie Sympozjum — Rehabilitacja w Chorobach Nerek i Układu Moczowego
Wybrane publikacje
1.Gasińska A., Piłka B., Pyszczuk B.: Ocena stopnia realizacji zaleceń pacjentów z cukrzycą typu 2 po dwukrotnym szkoleniu dietetycznym. Żywienie Człowieka i Metabolizm. IŻ.Ż 2009, Vol. 36, No. 4 ; 622-629
- Pyszczuk B. : Sustainable Prevention of Renal Calculus in Urinary System. International Journal of Food and Nutritional Science. October 2017, Vol. 6, No. 4; 10-16
- Pyszczuk B., Ziółkowska A.: Main Nutritional Lithogenic Factors in Diets of Polish Patients with Kidney Stones. Kidneys. 2017, Vol. 6, No. 4 ; 206-210