Kilka słów o mnie

Szanowni Państwo,

Jestem dr Barbara Pyszczuk 

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Zakres pracy doktorskiej, realizowanej w Katedrze Dietetyki obejmował modyfikację sposobu żywienia w chorobach nerek.

Dietetyk kliniczny. Prelegent krajowych oraz międzynarodowych konferencji naukowych. Autorka licznych publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu żywienia. Na co dzień współpracuje z pacjentami z chorobami nerek.

Regularny udział w kongresach, sympozjach, konferencjach krajowych i zagranicznych pozwala na bieżąco wdrażać wszystkie nowinki z zakresu żywienia, dietetyki, dietoterapii oraz dietoprofilaktyki.

Opublikowane książki i E-book;

Tytuł:

  1. ,,Spacerkiem po Diecie w Kamicy Moczowej”. ebook i książka
  2. ,,Dieta Niskobiałkowa w PChN’’. e -book
  3. ,,Dna Moczanowa – Dietoterapia’’. e-book
  4. ,,Tabele PChN -białko, sód, potas, fosfor, puryny’’. e-book
  5. ,,Z Dializą w Krainie Smaków”. e- book i książka
  6. ,,Dieta w Chorobie Nerek Przeddializą’’. e – book i książka w druku
  7. ,,7-Day Kidney Disease Meal Plan and Recipes ‘’. e-book

Zapraszam 

 

 

 

 

Udział w Konferencjach

2006. II Konferencja Naukowa Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego Warszawa SGGW Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji.

2006 Konferencja naukowo-dydaktyczna Antyoksydanty w Medycynie. Łódź. Katedra Farmakologii i Farmakologii Klinicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi

2007r. The Role of the Fruit and Vegetables in the Fight against Obesity. BRUSSELS, BELGIUM

2007r. I Zjazd Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Poznań

2008 r. XVII Konferencja Naukowo- Szkoleniowa Polskiego 7-29 Towarzystwa Nefrologicznego. Poznań

2009r.VIII Gdańskie Dni Cukrzycy i 29 Nadciśnienia Tętniczego(Gdańsk)

2009 Konferencja Szkoleniowo – Naukowa , Aktualności w Gastroenterologii. Warszawa

2013r III Ogólnopolska Konferencja Dietetyki – Congressus Dietetica. Łódź

2013r Żywienie drogą przewodu pokarmowego, Terapia żywieniowa XXI wieku. Gdynia

2014r Suplementy diety – dokąd zmierzamy? Warszawa

.2016r VIII Konferencja naukowo-szkoleniowa „Żywienie w onkologii” Gdynia

2016r Dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych Warszawa

2016r I Ogólnopolski Kongres Dietetyki i Medycyny Funkcjonalnej. Rumia

2016r II Narodowego Kongresu Nowatorskie metody leczenia nadwagi i otyłości. Warszawa

2016r psychodietetyka –Zaburzenia odżywiania. Gdynia

2016r Konferencja „Żywienie w chorobach autoimmunizacyjnych. Między koncepcjami patofizjologicznymi a Evidence-Based Nutrition” Gdańsk

2017r II Narodowy Kongres Żywieniowy. Warszawa

2017r Dietoterapia w zespole metabolicznym, pcos, insulinooporności. Kurs doszkalający Gdynia

2017r Konferencja – Programowanie Zdrowia Gdynia

2017r. IX Konferencja – Nowe trendy w żywieniu klinicznym  Gdynia

2017r Konferencja Medycyna Żywienia 2017/Food Medicine Conferen 2017.Warszawa

2017r Konferencja Insulinooporność Problem XXI wieku. Warszawa

2017r Diety roślinne i ich oblicza. Kraków

2017r XIV Gdańskim Repetytorium Nefrologicznym — POST ASN Meeting

2017r.II Międzynarodowa Konferencja „Witamina D – minimum, maximum, optimum”

2017r. Choroby dziedziczne w praktyce nefrologicznej

2018 r,XXIV Konferencja Polskiego Towarzystwa Nefrologicznego

2019r. Ogólnopolskie Sympozjum — Rehabilitacja w Chorobach Nerek i Układu Moczowego

Wybrane publikacje

1.Gasińska A., Piłka B., Pyszczuk B.: Ocena stopnia realizacji zaleceń pacjentów z cukrzycą typu 2 po dwukrotnym szkoleniu dietetycznym. Żywienie Człowieka i Metabolizm. IŻ.Ż 2009, Vol. 36, No. 4 ; 622-629

  1. Pyszczuk B. : Sustainable Prevention of Renal Calculus in Urinary System. International Journal of Food and Nutritional Science. October 2017, Vol. 6, No. 4; 10-16
  2. Pyszczuk B., Ziółkowska A.: Main Nutritional Lithogenic Factors in Diets of Polish Patients with Kidney Stones. Kidneys. 2017, Vol. 6, No. 4 ; 206-210