Seler zwyczajny 

znany jest przede wszystkim jako warzywo w postaci liści (naci) i korzenia, rzadziej rozpowszechnione jest użycie owocu selera – Fructus Apii graveolentis

Surowcem zielarskim jest owoc (Fructus Apii graveolentis), korzeń, ziele (lub oddzielnie liście i łodygi) i sok z łodyg lub olejek eteryczny.

Jest zarówno ziołem kulinarnym, jak i rośliną leczniczą szeroko rozpowszechnioną na całym świecie od starożytności. Sproszkowane nasiona selera są stosowane jako przyprawa ze względu na ich przyjemny smak i aromatyczny zapach.

Trzeba przyznać, że największe zastosowanie ekstraktu z selera (selera w proszku i soku z selera) dotyczy konserwowania mięsa. Może służyć jako naturalny aromat i może być stosowany jako zamiennik azotanów w produktach mięsnych ze szczególnym uwzględnieniem ich właściwości przeciwgrzybiczych, przeciwbakteryjnych i konserwujących żywność

PRZECIWWSKAZANIA

Przy stosowaniu preparatów z selera nie należy opalać się i poddawać działaniu solarium.

DZIAŁANIE i WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Nasiona selera

Nasiona selera mają działanie moczopędne, dzięki czemu są przydatne w stanach zatrzymywania wody w organizmie i dny moczanowej (zapobiegają tworzeniu się kryształów kwasu moczowego w stawach). Są również zalecane w celu przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej. Zmniejsza obrzęki poprzez zwiększenie wydalania chlorku sodu i kwasu moczowego.

Cały seler (nasiona, liście, łodyga, korzeń)

Cały seler jest zalecany do alkalizacji organizmu, zwłaszcza w połączeniu z marchewką, siemieniem lnianym i otrębami pszennymi. Może być pomocny w cukrzycy (sok z bulw selera z marchewką wspomaga pracę trzustki).

Badania wykazały, że mieszanka liści selera, liści cykorii i nasion jęczmienia ma działanie hepatoprotekcyjne. Dodatkowo obniża poziom trójglicerydów, cholesterolu i enzymów wątrobowych we krwi. Naziemne części selera zwyczajnego  zmniejszają siłę i częstotliwość skurczów mięśnia sercowego . Pomaga to obniżyć ciśnienie krwi (działanie hipotensyjne), co jest korzystne dla osób z nadciśnieniem tętniczym.

Obecnie wiadomo, że ekstrakty z selera mają działanie dezynfekujące drogi moczowe, wspomagają diurezę, zmniejszają obrzęki, wywołują pocenie się, zwiększają eliminację zbędnych i szkodliwych metabolitów oraz stymulują wydzielanie śliny, soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego, ułatwiając trawienie i wchłanianie składników odżywczych.

Regularnie spożywany korzeń selera zapobiega zaparciom. Świeży tarty korzeń (150-200 g dziennie) jak i sok z selera (50-100 g dziennie) nadają się doskonale do kuracji odtruwających organizm.

Sok i surówki z korzenia selera Radix Apii polecane są przy reumatyzmie, artretyzmie, skąpomoczu, nieżytach dróg oddechowych,katarze i osłabieniu.

Surówka i sok z korzenia selera działa odtruwająco i moczopędnie, ale słabiej niż owoc, mają natomiast silniejsze właściwości odżywcze.

 

Napar selerowy Infusum Apii:

5-10 g rozdrobnionych owoców lub 20 g świeżego tartego korzenia zalać 100 ml wrzącej wody; odstawić pod przykryciem na 30 minut, przecedzić. Wypić w ciągu dnia 100-200 ml naparu małymi porcjami.

Nalewka selerowa Tinctura Apii:

1 część świeżego rozdrobnionego korzenia lub rozdrobnionych owoców zalać 3 częściami alkoholu 40-60%, wytrawiać 7 dni, przefiltrować. Zażywać 3 razy dziennie po 5 ml w 100 ml wody

Francuska sałatka z selera

Składniki
  

  • 40 g - Majonez
  • 5 g - Musztarda
  • 6 g - Pietruszka liście
  • 0.5 g - Papryka w proszku
  • 325 g - Seler korzeniowy

Instrukcje
 

  • Pokrojony w kawałki wielkości zapałek seler wrzucić do garnka z wrzącą osoloną wodą i potrzymać na małym ogniu około 2 minut. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Do salaterki wlać majonez, dodać musztardę i wymieszać. Dodać ostudzony seler i starannie połączyć z sosem. Udekorować zieloną pietruszką i odrobiną czerwonej papryki w proszku. Podać od razu po przygotowaniu.

Uwagi

Wartości odżywcze (4 porcje)
Wartość energetyczna (kcal)384 kcal
Białko ogółem (g)6.2 g
Sód (mg)574.2 mg
Potas (mg)1109.36 mg
Fosfor (mg)283.52 mg

 

Francuska sałatka z selera

Składniki
  

  • 40 g - Majonez
  • 5 g - Musztarda
  • 6 g - Pietruszka liście
  • 0.5 g - Papryka w proszku
  • 325 g - Seler korzeniowy

Instrukcje
 

  • Pokrojony w kawałki wielkości zapałek seler wrzucić do garnka z wrzącą osoloną wodą i potrzymać na małym ogniu około 2 minut. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Do salaterki wlać majonez, dodać musztardę i wymieszać. Dodać ostudzony seler i starannie połączyć z sosem. Udekorować zieloną pietruszką i odrobiną czerwonej papryki w proszku. Podać od razu po przygotowaniu.

Uwagi

Wartości odżywcze (4 porcje)
Wartość energetyczna (kcal)384 kcal
Białko ogółem (g)6.2 g
Sód (mg)574.2 mg
Potas (mg)1109.36 mg
Fosfor (mg)283.52 mg

źródło:

Apium Plants: Beyond Simple Food and Phytopharmacological Applications. by Bahare Salehi 1ORCID,Alessandro Venditti: Appl. Sci. 2019

Owoc selera – Fructus Apii graveolentis raz jeszcze jako diureticum.

CZYTAJ WIĘCEJ