Makaron z Czerwoną soczewicą po Bolońsku
Sos się robi bardzo prosto i szybko. W przypadku tego sosu, gdzie w oryginale używa się mięsa zamiennikiem jest czerwona soczewica.
Czas gotowania 45 minuty minut
- 240 g makaron suchy
- 60 g cebula
- 1/2 sztuka marchew
- 200 g pomidory z puszki
- 80 g soczewica czerwona
- 2 łyżki ocet balsamiczny
- 2 łyżki oliwa ,olej
- 2 ząbki czosnek
- 1/2 łyżki wędzona papryka
- szczypta pieprz
- szczypta oregano
- 1 łyżka kapary(opcjonalnie)
- szczypta bazylia
Soczewicę płuczemy na sitku, gotujemy w lekko osolonej wodzie. (opcjonalnie soczewica z puszki) Cebulę siekamy i podsmażamy ją na oleju bądź oliwie. Po kilku minutach dodajemy drobno posiekany czosnek, podsmażamy razem. Do cebuli i czosnku dodajemy pomidory z kartonika oraz przyprawy, oregano bazylię, wędzoną paprykę, sól, pieprz i opcjonalnie kilka kaparów. Wszystko gotujemy razem kilka minut, dodajemy odcedzoną zwody soczewicę i podgrzewamy razem.W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją do preferowanej miękkości. Sos nakładamy na ugotowany makaron. Można dodatkowo posypać płatkami drożdżowymi.
Składniki odżywcze 1 porcji
Składniki odżywcze 1 porcji-1/4 CAŁEGO DANIA
Energia 320 kcal
Białko 12,5 g
Węglowodany 65 g
Fosfor 144 mg
Potas 450 mg
sód 25 mg