Cofnij

Złote Mleko

Składniki
  

  • 2 szklanki mleka roślinnego ( ryżowe, sojowe, migdałowe)
  • 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/4 łyżeczka imbiru
  • 1,4 łyżeczka cynamonu
  • 1 ziarno kardamonu
  • 1/4 łyżeczka kurkuma mielona

Instrukcje
 

  • 1.    W małym rondelku podgrzej wybrane mleko. Dodaj kurkumę i gotuj na średnim ogniu przez 8 minut (kurkuma musi się lekko gotować).
    2.    Dodaj tłuszcz, przyprawy i lekko podgrzewaj
    3.    Do przestudzonego mleka dodaj miód.  

Uwagi

Składniki odżywcze 1 porcji- 250 ml (na bazie mleka ryżowego).
Zamiana mleka ryżowego na migdałowe zwiększy zawartość Wapnia- 450 mg i Potasu- 240 mg w jednej porcji.
Zamiana na mleko krowie zwiększa zawartość białka do wartości 8,6 g w jednej porcji
Energia 240 kcal,
Białko 1,1 g,
Fosfor 140 mg,
Sód 95 mg,
Potas 140 mg,
Wapń 299 mg,
Miód dodajemy go dopiero wtedy, gdy mleko przestygnie, bo wysokie temperatury niszczą jego działanie lecznicze
Przepis na pastę z kurkumy.
3 łyżki kurkumy w proszku,
1/3 szklanki wody,
Szczypta pieprzu czarnego,
Wykonanie:
Wszystko podgrzewamy około 7 minut. Należy pilnować, aby pasta się nie przypaliła. Do zbyt gęstej pasty należy dodać odrobinę wody.