Risotto ze szparagami
To właśnie maj i czerwiec jest najlepszym czasem, aby kupić dobre, świeże i smaczne szparagi i trzeba zrobić pyszne risotto z dodatkiem tych warzyw.
Czas gotowania 30 minuty minut
- 250g szparagi białe lub zielone
- 200g ryż biały
- 25g masło
- 70g cebula
- 1,5 łyżki parmezan
- 1 łyżka zamiast parmezanu płatki drożdżowe nieaktywne
- 3g pieprz
- 500ml bulion warzywny
Szparagi umyć, Odłamać zdrewniałe końce łodyg, obrać(zielonych szparagów nie trzeba obierać i pokroić na kawałki
Na patelni dodać trochę masło, zeszklić pokrojoną cebulę, dodać ryż i ciągle mieszając z zeszklić go.
Dodać szparagi i w dalszym ciągu mieszając podlać bulionem
Mieszać aż się wchłonie i dolewać następną porcję płynu. Całość gotować ok. 20 minut
Odstawić z ognia, odczekać 1-2 min, dodać starty parmezan lub płatki drożdżowe i resztę masła, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Risotto ze szparagami podawać gorące.
Składniki odżywcze 1 porcji-1/5 całego dania
Energia 210 kcal
Białko 4,8 g
Węglowodany 37 g
Fosfor 100 mg
Potas 280 mg
sód 65 mg