Cofnij

Risotto ze szparagami

To właśnie maj i czerwiec jest najlepszym czasem, aby kupić dobre, świeże i smaczne szparagi i trzeba zrobić pyszne risotto z dodatkiem tych warzyw.
Czas gotowania 30 minuty
Porcje 5

Składniki
  

  • 250g szparagi białe lub zielone
  • 200g ryż biały
  • 25g masło
  • 70g cebula
  • 1,5 łyżki parmezan
  • 1 łyżka zamiast parmezanu płatki drożdżowe nieaktywne
  • 3g pieprz
  • 500ml bulion warzywny

Instrukcje
 

  • Szparagi umyć, Odłamać zdrewniałe końce łodyg, obrać(zielonych szparagów nie trzeba obierać i pokroić na kawałki
  • Na patelni dodać trochę masło, zeszklić pokrojoną cebulę, dodać ryż i ciągle mieszając z zeszklić go.
  • Dodać szparagi i w dalszym ciągu mieszając podlać bulionem
  • Mieszać aż się wchłonie i dolewać następną porcję płynu. Całość gotować ok. 20 minut
  • Odstawić z ognia, odczekać 1-2 min, dodać starty parmezan lub płatki drożdżowe i resztę masła, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  • Risotto ze szparagami podawać gorące.

Uwagi

Składniki odżywcze 1 porcji-1/5 całego dania
Energia 210 kcal
Białko 4,8 g
Węglowodany 37 g
Fosfor 100 mg
Potas 280 mg
sód 65 mg