Mięso mielimy (można kupić gotowe mielone)
Cebulę kroimy lub mielimy
Świeże zioła myjmy siekamy tylko listki.
Do mięsa dodaję przygotowaną cebulę, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i zioła.
Dodajmy jogurt oraz jajka, musztardę, masło i przyprawy.
Całość dokładnie wyrabiamy ręcznie lub w robocie przez kilka minut. Masa mięsna w początkowym procesie jest płynna i po kilkuminutowym wyrabianiu zagęści się.
Foremkę wykładamy folią aluminiową. Folię delikatnie natłuszczamy (np. olejem) po to, by mięso podczas pieczenia nie przywarło.
Przekładam masę mięsną, rozprowadzamy, tak by w mięsie nie było pustych przestrzeni.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy na drugiej półce od dołu w funkcji grzanie góra-dół przez ok. 70 minut, aż się upiecze i w środku.
Po upieczeniu zawinąć w folie szczelnie i zostawić troszkę płynu(nie będzie wysychała).Pieczeń robi wrażenie trochę sucha tj. w porównaniu do klasycznych pieczeni, bo nie ma w niej tłuszczu. Jedynie chudy indyk. Nie będzie zatem aż tak wilgotna i spoista jak inne pieczenie np. z tłustszych mięs