Gotowanie to jak przygoda w kuchni, a pieczeń z indyka z jogurtem i ziołami to niczym Indiana Jones na talerzu! Ta potrawa nie tylko zaspokoi Twoje kulinarne potrzeby, ale także dostarczy Ci smakowych emocji, jakich jeszcze nie doświadczyłeś. Jest to danie o prostym wykonaniu, więc nawet początkujący kucharze poczują się jak prawdziwi mistrzowie kuchni.
Możesz podawać tę pieczeń na gorąco z aromatycznym sosem prosto z piekarnika, ale najlepsze jest to, że możesz też ją podać na zimno na kanapkach.
Pieczeń z indyka z jogurtem i ziołami 800 g mięsa z indyka
Składniki
- 1 średnia cebula
- 1 duża gałązka świeżego rozmarynu lub suszone 5g
- 1-2 mniejsze gałązki tymianku lub suszone 5g
- Czosnek 2 ząbki
- 1 mały kubeczek 150-200 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 całe jajka
- 50 g masła
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki pieprzy ziołowego jeśli czarny to ciut mniej np. 1/3 łyżeczki
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 800 g mięsa z indyka
Instrukcje
- Mięso mielimy (można kupić gotowe mielone)
- Cebulę kroimy lub mielimy
- Świeże zioła myjmy siekamy tylko listki.
- Do mięsa dodaję przygotowaną cebulę, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i zioła.
- Dodajmy jogurt oraz jajka, musztardę, masło i przyprawy.
- Całość dokładnie wyrabiamy ręcznie lub w robocie przez kilka minut. Masa mięsna w początkowym procesie jest płynna i po kilkuminutowym wyrabianiu zagęści się.
- Foremkę wykładamy folią aluminiową. Folię delikatnie natłuszczamy (np. olejem) po to, by mięso podczas pieczenia nie przywarło.
- Przekładam masę mięsną, rozprowadzamy, tak by w mięsie nie było pustych przestrzeni.
- Wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy na drugiej półce od dołu w funkcji grzanie góra-dół przez ok. 70 minut, aż się upiecze i w środku.
- Po upieczeniu zawinąć w folie szczelnie i zostawić troszkę płynu(nie będzie wysychała).Pieczeń robi wrażenie trochę sucha tj. w porównaniu do klasycznych pieczeni, bo nie ma w niej tłuszczu. Jedynie chudy indyk. Nie będzie zatem aż tak wilgotna i spoista jak inne pieczenie np. z tłustszych mięs
Uwagi
Energia 48 kcal, białko 3,8 g, tłuszcz 3,3 g, fosfor 55mg, potas 94mg