Z DIALIZĄ W KRAINIE SMAKÓW

Śniadania i Wiele Więcej

Książka polecana przez

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Osób Dializowanych  https://osod.info/

 

 

 

 

 

Pacjenci rozpoczynający leczenie dializami muszą dokonać bardzo dużo zmian w sposobie żywienia w porównaniu z okresem leczenia zachowawczego, a dotyczy one w szczególności zawartości w diecie białka, płynów, fosforu, sodu i potasu. Pacjent  powinien wiedzieć, jakie są dozwolone i przeciwwskazane pokarmy oraz ściśle przestrzegać zaleconej Diety.

Badania wskazują na zbyt niskie spożycie białka w grupie osób dializowanych. Również spożycie kalorii i skład diety są często nieprawidłowe.

Dieta, pomimo ograniczeń,  powinna być smaczna i w miarę możliwości urozmaicona. Pamiętajmy, to dieta na całe dializacyjne życie, a nie tylko krótki czas.

 

Dla kogo przeznaczony jest ebook?

Książka jest przeznaczona głównie dla pacjentów poddawanych dializoterapii, a także dla osób z ich otoczenia (rodzina, opiekun). Jednocześnie stanowi cenną wskazówkę dla lekarzy rodzinnych i dietetyków w procesie ustalania diety dla poszczególnych chorych

 

Co zawiera ebook?

Idąc naprzeciw  problemom postanowiłam  zebrać najważniejsze  informację na temat

ułożenia i wdrożenia optymalnej terapii żywieniowej dla pacjenta dializowanego

i przedstawić je w postaci E-booka “Z DIALIZĄ W KRAINIE SMAKÓW”

Jest to narzędzie, które ma Państwu pomóc we właściwym planowaniu diety

Ponadto książka zawiera, zbiór 50 szczegółowych przepisów kulinarnych na dietetyczne potrawy

W każdym z nich dokładnie określono zawartość składników mineralnych;

Sodu, Fosforu i Potasu

 Zawartość składników odżywczych;

Białka, Tłuszcz, Węglowodanów

Oraz oznaczono wartość kaloryczną potrawy.

 

 Jakie są NAJNOWSZE ZALECENIA DIETETYCZNE UWZGLĘDNIONE W PRZEPISACH PRZEZNACZONYCH DLA OSÓB DIALIZOWANYCH ? 

Jakie powinno być zapotrzebowanie energetyczne?

Ile należy spożywać białka?

Najlepsze źródła białka w diecie

Zawartość białka w wybranych produktach spożywczych (tabele)

Jak obliczyć zapotrzebowanie na białko?

Tutaj znajdziesz odpowiedź na   pytania 

Przydatne Informację dla pacjentów dializowanych

Ile należy spożywać  sodu, fosforu?

Czego nie powinno się spożywać, gdy ma się problemy z wysokim fosforem we krwi?

Co można jeść, gdy ma się problem z wysokim fosforem we krwi?

Zawartość fosforu w wybranych produktach spożywczych (tabele)

Ile należy spożywać  potasu?

Produkty o wysokiej zawartości potasu (tabele)

Ile powinno się spożywać płynów?

 

Z Dializą w krainie smaków

W książce każdy przepis został dostosowany pod kątem
doboru produktów, makroskładników i wytycznych
dietetycznych dla osób, które poddane są dializoterapii.

Aby pomóc Ci lepiej zrozumieć podano informacje o
wartościach odżywczych każdego przepisu w ilości na 1 porcję danej potrawy .
Dzięki temu pomoże Ci to kontrolować dzienne zalecane
spożycie sodu, potasu, fosforu i białka w zależności od rodzaju
dializoterapii.

Przy wyborze potrawy dużą pomocą są najnowsze wytyczne Grupy Roboczej Polskiego Towarzystwa Nefrologicznego – (przedstawione w książce)

Chcesz pomóc sobie w prosty sposób zacząć lepiej i zdrowiej się odżywiać na co dzień? Potrzebujesz konkretnych wskazówek?

Książka pozwoli Ci zacząć szykować zdrowe dania w łatwy sposób.

 

Mam nadzieję, że ta książka

wzbogaci Was w wiedzę i przyczyni się do poprawy zdrowia.

 

Przekąski i sałatki

Śniadania

Coś słodkiego

Poznaj opinię