Z DIALIZĄ W KRAINIE SMAKÓW
Śniadania i Wiele Więcej
Książka polecana przez
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Osób Dializowanych https://osod.info/
Pacjenci rozpoczynający leczenie dializami muszą dokonać bardzo dużo zmian w sposobie żywienia w porównaniu z okresem leczenia zachowawczego, a dotyczy one w szczególności zawartości w diecie białka, płynów, fosforu, sodu i potasu. Pacjent powinien wiedzieć, jakie są dozwolone i przeciwwskazane pokarmy oraz ściśle przestrzegać zaleconej Diety.
Badania wskazują na zbyt niskie spożycie białka w grupie osób dializowanych. Również spożycie kalorii i skład diety są często nieprawidłowe.
Dieta, pomimo ograniczeń, powinna być smaczna i w miarę możliwości urozmaicona. Pamiętajmy, to dieta na całe dializacyjne życie, a nie tylko krótki czas.
Dla kogo przeznaczony jest ebook?
Książka jest przeznaczona głównie dla pacjentów poddawanych dializoterapii, a także dla osób z ich otoczenia (rodzina, opiekun). Jednocześnie stanowi cenną wskazówkę dla lekarzy rodzinnych i dietetyków w procesie ustalania diety dla poszczególnych chorych
Co zawiera ebook?
Idąc naprzeciw problemom postanowiłam zebrać najważniejsze informację na temat
ułożenia i wdrożenia optymalnej terapii żywieniowej dla pacjenta dializowanego
i przedstawić je w postaci książki i E-booka „Z DIALIZĄ W KRAINIE SMAKÓW”
Jest to narzędzie, które ma Państwu pomóc we właściwym planowaniu diety
Ponadto książka zawiera, zbiór 50 szczegółowych przepisów kulinarnych na dietetyczne potrawy
W każdym z nich dokładnie określono zawartość składników mineralnych;
Sodu, Fosforu i Potasu
Zawartość składników odżywczych;
Białka, Tłuszcz, Węglowodanów
Oraz oznaczono wartość kaloryczną potrawy.
Jakie są NAJNOWSZE ZALECENIA DIETETYCZNE UWZGLĘDNIONE W PRZEPISACH PRZEZNACZONYCH DLA OSÓB DIALIZOWANYCH ?
Jakie powinno być zapotrzebowanie energetyczne?
Ile należy spożywać białka?
Najlepsze źródła białka w diecie
Zawartość białka w wybranych produktach spożywczych (tabele)
Jak obliczyć zapotrzebowanie na białko?
Tutaj znajdziesz odpowiedź na pytania
Przydatne Informację dla pacjentów dializowanych
Ile należy spożywać sodu, fosforu?
Czego nie powinno się spożywać, gdy ma się problemy z wysokim fosforem we krwi?
Co można jeść, gdy ma się problem z wysokim fosforem we krwi?
Zawartość fosforu w wybranych produktach spożywczych (tabele)
Ile należy spożywać potasu?
Produkty o wysokiej zawartości potasu (tabele)
Ile powinno się spożywać płynów?
Z Dializą w krainie smaków
W książce każdy przepis został dostosowany pod kątem
doboru produktów, makroskładników i wytycznych
dietetycznych dla osób, które poddane są dializoterapii.
Aby pomóc Ci lepiej zrozumieć podano informacje o
wartościach odżywczych każdego przepisu w ilości na 1 porcję danej potrawy .
Dzięki temu pomoże Ci to kontrolować dzienne zalecane
spożycie sodu, potasu, fosforu i białka w zależności od rodzaju
dializoterapii.
Przy wyborze potrawy dużą pomocą są najnowsze wytyczne Grupy Roboczej Polskiego Towarzystwa Nefrologicznego – (przedstawione w książce)
Chcesz pomóc sobie w prosty sposób zacząć lepiej i zdrowiej się odżywiać na co dzień? Potrzebujesz konkretnych wskazówek?
Książka pozwoli Ci zacząć szykować zdrowe dania w łatwy sposób.
Mam nadzieję, że ta książka
wzbogaci Was w wiedzę i przyczyni się do poprawy zdrowia.