Jak Wprowadzić Nowe Produkty do Diety Osób PChN i Osób Dializowanych?

utworzone przez | mar 5, 2023 | artykuł edukacyjny

Proces obniżania zawartości potasu, fosforu i sodu w żywności za pomocą wody, temperatury i czasu.

Zakres redukcji składników mineralnych (sodu, potasu i fosforu) w różnych produktach spożywczych Przy użyciu technik kulinarnych (np; temperatury wody, czasu trwania całego procesu, przechowywania)

  • Zakres redukcji fosforu dla warzyw 51%, roślin strączkowych 48%, mięs 38.5%, mąki 70.5% i sera cheddar 19%.
  • Zakres redukcji potasu dla warzyw 59%, roślin strączkowych 78,5%, mięs 57%, mąki 94%,
  • W przypadku sodu zakres redukcji dla warzyw, mięs i sera cheddar wynosił odpowiednio 83,5%, 67,5% i 97%.

Jones, W.L. Demineralization of a wide variety of foods for the renal patient. J. Renal Nutr

 

 

 

Każda żywność reaguje inaczej na demineralizację, zmniejszając każdy minerał w różnych ilościach.

Niezależnie od początkowego stężenia minerałów w wybranym produkcie, jeśli przeprowadzimy procedurę redukcji dokładnie to, uzyskany % wynik redukcji będzie zbliżony do przedstawionego w prezentowanym przykładzie.

CZYTAJ WIĘCEJ