Jesienne Dyniowanie: Przepisy
UWAGA ! Przepisy są wysokopotasowe
Dynia zapiekana z fetą i ciecierzycą
Oto propozycja na dynię w najlepszym wydaniu! Ten przepis to prawdziwa gra smaków: słodkie, słone, chrupiące i świeże – do tego z kostką fety, która dodaje mu ten niepowtarzalny charakter. 😄
Dla osób z chorobą nerek dynia jest strzałem w dziesiątkę – niskokaloryczna, pełna błonnika i pyszna. A co najważniejsze? Dynia pomaga ograniczać spożycie soli, bo już sama dodaje potrawom niezwykłego smaku. Czyli możemy mieć zdrowe nerki i pełny talerz, nie idąc na kompromisy smakowe. Spróbujcie, bo zdrowie też zasługuje na coś ekstra!
Dynia zapiekana z fetą i ciecierzycą
Ingredients
- 200 g Dynia hokkaido
- 50 g Ser Feta
- 8 g Czosnek
- 40 g Oliwa z oliwek
- 100 g Jogurt naturalny
- 2 g Rozmaryn suszony
- 50 g Ciecierzyca w puszce odsączona
Instructions
- Dynię rozkrój, usuń nasiona i pokrój w kostkę. W misce wymieszaj z oliwą, rozmarynem i czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki i ciecierzycą. Rozdziel na dwa naczynia do zapiekania.
- Na dynię z przprawami pokrusz fetę. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza około 25-30 minut.Ser feta powinien się delikatnie przypiec.
- Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą.
- Upieczoną dynię polej sosem jogurtowym.
- Najlepsza będzie dynia zwyczajna, dynia Hokkaido lub dynia piżmowa. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać ze skórki, ponieważ jest ona jadalna tak samo jak miąższ.Można dodać oregano i tymianek
Notes
Energia 350 kcal
Białko 9g
Potas 610 mg
Sód 350 mg
Fosfor 200 mg
Wapń 237 mg
A skoro już jesteśmy przy dyniowych przyjemnościach, czas na… koktajl dyniowy! 🎃 Gładki, kremowy, pełen aromatu – to jak dyniowa tarta w szklance, tylko bez wyrzutów sumienia. Idealny wybór na przekąskę, która wspiera nerki, bo jest bogata w błonnik, witaminy i minerały, a jednocześnie lekka.
Rozgrzewający koktajl dyniowy
Rozgrzewający koktajl dyniowy
Ingredients
- Dynia 0.83 plaster -100g
- Napój migdałowy bez cukru z wapniem Alpro (0.8 szklanka) -200g
- Banan 0.8 mała sztuka -80g
- Daktyle suszone 1 sztuka -5g
- Imbir mielony 1 szczypta -1g
- Cynamon mielony 1 szczypta -1g
- Dynię Hokkaido ugotować lub upiec w piekarniku z dodatkiem cynamonu.Upieczone kawałki dyni umieść w misce i zblenduj na gładko np. przy pomocy blendera.Jest idealna do pieczenia ponieważ nie trzeba jej obierać. LUB W małym garnku zagotuj osoloną wodę, a następnie wrzuć kawałki dyni. Gotuj do miękkości, czyli przez około 10 min.Banana obieramy ze skórki i kroimy na kilka kawałków. Przekładamy wszystko do blendera.. Dodajemy mleko i przyprawy.Blendujemy bardzo dokładnie,
Instructions
- Dynię Hokkaido ugotować lub upiec w piekarniku z dodatkiem cynamonu.Upieczone kawałki dyni umieść w misce i zblenduj na gładko np. przy pomocy blendera.Jest idealna do pieczenia, ponieważ nie trzeba jej obierać. LUB W małym garnku zagotuj osoloną wodę, a następnie wrzuć kawałki dyni. Gotuj do miękkości, czyli przez około 10 min.Banana obieramy ze skórki i kroimy na kilka kawałków. Przekładamy wszystko do blendera.. Dodajemy mleko i przyprawy.Blendujemy bardzo dokładnie,
Notes
Energia 1440kcal
białko 2,7
węglowodany 30g
Potas 650 mg
Sód 115 mg
Fosfor 63 mg
Wapń 280 mg