Makaron z Hummusem
Hummus, czyli pasta z ciecierzycy, to pyszny dodatek wywodzący się z krajów Bliskiego Wschodu, który zazwyczaj serwuje się z pieczywem lub świeżymi warzywami.
Jak w nietypowy sposób można go wykorzystać do przygotowania smacznego obiadu.
Polecam wypróbowanie przepisu na szybki makaron z hummusem – to smaczne i proste danie, które przygotujesz w kilka minut. Idealne, gdy masz mało czasu,To lekkie, roślinne danie, które możesz łatwo dostosować do zaleceń dietetycznych.
Jakiego hummusu najlepiej użyć?
Świetnie sprawdza się klasyczny,ale można użyć też smakowy.Hummus może być sklepowy, ale oczywiście zachęcam do ukręcenia go samodzielnie,.
Hummus domowy 8 porcji
50 g – Sezam, nasiona
15 g – Czosnek
50 ml – Oliwa z oliwek
1 g – Kmin rzymski, suszony
3 g – Pieprz czarny
5 g – Sól biała
400 g – Ciecierzyca surowa
24 ml – Sok z cytryny, świeży
Sposób przygotowania
Makaron z hummusem
Składniki
- 1 ząbek Czosnek
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
- 1 szczypta Pieprz czarny
- 50 g Hummus
- garść Rukola
- 1 łyżkaSezam
- 50 g Makaron
Instrukcje
- W dużym garnku ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu (al dente). Zachować 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.
- Do garnka po makaronie wlać wodę z gotowania, dodać hummus, i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy podgrzewając.
- Makaron wrzucamy do sosu z hummusem, mieszamy.
- Makaron z hummusem nakładamy na talerze, posypujemy sezamem i rukolą
Uwagi
energia 445kcal, białko 13g, węglowodany 48g, potas 400mg, fosfor 230mg, sód 200mg,wapń 150mg