Potas w PChN

 
Zalecenia dietetyczne w przewlekłej niewydolności nerek dotyczą kontroli zawartości: białka, sodu, fosforu, potasu i płynów w diecie. Ilości tych składników są uzależnione od stopnia uszkodzenia czynności nerek
Od prawidłowych stężeń potasu we krwi zależą: praca mięśni, praca serca i czynności układu nerwowego. Wraz z postępem CKD maleje zdolność do wydalania potasu przez nerki. Retencja potasu może doprowadzić
do rozwoju hiperkaliemii i wystąpienia powikłań
— zaburzeń rytmu serca (bradykardia), które mogą być przyczyną nagłej śmierci sercowej.
W początkowych stadiach choroby prawidłowe stężenie
potasu w surowicy jest utrzymywane dzięki
sprawnemu działaniu mechanizmów wyrównawczych.
Dopiero w zaawansowanym stadium CKD (GFR < 30 ml/min/1,73 m2) dochodzi do istotnej retencji potasu Ograniczenie podaży potasu do 50–75 mmol/dobę(ok. 2–3 g/d.) zaleca się w 4. i 5. stadium CKD, zarówno
u osób niewymagających leczenia nerkozastępczego, jak i dializowanych.
Pierwszymi objawami nadmiaru potasu, które łatwo zauważą sami chorzy, są:
– mrowienia w okolicy ust i języka,
– uczucie osłabienia siły rąk,
– mrowienia nóg, „nogi z waty”.
Większość produktów – nawet tych wysokopotasowych – może być włączona do jadłospisu po odpowiednim przygotowaniu.
Najprostszym sposobem na obniżenie zawartości potasu i sodu (ale także niestety i wapnia) w produktach spożywczych jest podwójne gotowanie bez dodatku soli.
 

Frittata ze spaghetti i bazyli-przyjazna dla nerek

Składniki; 4 porcje

1/filiżanka- cebula
2 łyżki- świeża bazylia
2 łyżeczki-Oliwa z oliwek
2-1/filiżanki pełnoziarnistego spaghetti- gotowane
1/3 filiżanki -1% mleko niskotłuszczowe
4- jajka
2- białka jaj
¼ łyżeczki -czarny pieprz
56,6 g-ser mozzarella

Przygotowanie;

1. Posiekaj cebulę i bazylię,
2. Ugotowane spaghetti ( te, co zostały z obiadu) wrzuć na patelnie z 2 łyżkami oliwy, rozprowadź je widelcem, żeby nie były zbyt zwarte.
3. Ubij w misce- mleko, jajka, białka jaj i czarny pieprz,
4. Delikatnie polej makaron na patelni i posyp serem,
cebulą i bazylią.
5. Przykryj i smaż przez kilka minut lub do momentu uzyskania zwartej konsystencji.
Smażyć z każdej strony!
Gotowe! Smacznego!
 

Składniki odżywcze na porcję


:

Kalorie: 271 kcal , Białko: 17 g,

 sodu 208 mg, potas: 212 mg,

Fosfor: 279 mg, wapń: 178 mg,