Preparaty Żywieniowe – ONS

utworzone przez | cze 29, 2020 | artykuł edukacyjny, PChN

Poradnik – ONS

Doustne suplementy pokarmowe DSP (ang. ONS – oral nutrition supplements, sipfeeding) – to specjalna kategoria żywności medycznej dedykowana żywieniowemu wsparciu pacjentów niedożywionych lub zagrożonych niedożywieniem pod nadzorem wykwalifikowanego personelu medycznego

Wskazania do stosowania ONS według NICE (National Institut for Health and Clinical Exellence)

  • wskaźnik masy ciała (BMI) <18,5 kg/m2
  • niezamierzona utrata masy ciała powyżej 10% w ciągu ostatnich 3-6 miesięcy;
  • BMI <20 kg/m2 i niezamierzona utrata masy ciała powyżej 5% w ciągu ostatnich 3-6 miesięcy;

Zalety ONS

ONS to zbilansowany preparat – gotowy do użycia, nie wymaga skomplikowanych czynności kulinarnych, można go dowolnie mieszać z produktami naturalnymi, schładzać, delikatnie podgrzewać;

  • Skoncentrowane źródło kalorii i składników odżywczych w małej objętości;
  • Nie zawierają składników potencjalnie szkodliwych (laktoza, gluten, puryny, cholesterol),
  • Pakowane są w atmosferze jałowej (sterylizowane UHT)

Skład ONS

  1. Substraty do produkcji ONS pochodzą z produktów naturalnych
  1. Źródła białka: frakcja kazeinowa i laktoalbuminy mleka krowiego, soja, groch, żelatyna
  1. Źródła tłuszczy: oleje roślinne: słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, szafranowy, rzepakowy, rybi, kokosowy
  1. Źródła węglowodanów: skrobia kukurydziana lub inna maltodekstryny, sacharoza

U chorych z PChN

Zwiększa wartość odżywczą posiłków i ogranicza podaż, fosforanów i potasu w diecie. Dlatego mogą być one stosowane pomiędzy posiłkami lub jako dodatek do posiłków, w celu zwiększenia wartości odżywczej i energetycznej diety.

Wybrane preparaty  ONS

 Dla pacjentów z PChN w okresie leczenia zachowawczego w okresie (przeddializacyjnym)

przeznaczone są produkty hiperkaloryczne 1,3-2 kcal/ml, o mniejszej zawartości białka ( 6-10% czyli 2-5g/100 ml), o ograniczonej zawartości Na, K, Cl, Ca, P, Mg. Dodatkowo  zawierają L-karnityne i taurynę

Przykładowe preparaty to – Fresubin renal, Renilon 4.0, Suplena, Survimed renal)

Preparaty dla pacjentów dializowanych:

Mają zwiększoną zawartość białka tj. 7,5-8,1g/100ml, ale również cechujące się niską zawartością fosforu, wapnia, sodu, potasu i witaminy A.

Przykładowe preparaty to – w trakcie dializ: Renilon7.5, Nephro

KETOSTERIL (preparat żywieniowy) – tabletki powlekane (Fresenius Kabi)

Co to jest Ketosteril?

Preparat zawierający podstawowe aminokwasy i ich α-keto- i α-hydroksy-analogi (w postaci soli wapniowych), niezawierające w swojej cząsteczce atomów azotu.

Przeznaczony do stosowania u chorych z GFR<25ml/min przy diecie ubogobiałkowej <40g białka /d. Stosowanie tego preparatu ma zapobiec niedożywieniu.

Niedożywienie jest częstym powikłaniem PChN.– „wyniszczenia białkowo-energetycznego”jest obecne nawet u 50% pacjentów z PChN. Nieleczone niedożywianie znacznie obniża jakość życia oraz rokowanie dotkniętych nim pacjentów, prowadząc do częstszych hospitalizacji. Wykazano, że zastosowanie wysokobiałkowych suplementów diety u pacjentów niedożywionych wiąże się z redukcją hospitalizacji na poziomie 41%, a także poprawą masy i siły mięśniowej.

Jak stosować KETOSTERIL?

  •  Lek należy zawsze stosować zgodnie z zaleceniami lekarza/lekarza nefrologa
  •  Podanie doustne (lek należy przyjmować podczas posiłku);
  •  W trakcie leczenia należy spożywać wystarczającą ilość kalorii, co jest niezbędne do zachowania dobrego stanu zdrowia

Zalecana dawka Ketosterilu® to

Zwykle 4–8 tabl. 3 ×/d podczas posiłków

RENILON 4.0 (NUTRICIA)

 

DIETA DLA PACJENTÓW Z NIEWYDOLNOŚCIĄ NEREK HIPERKALORYCZNA (2kcal/ml), NISKOBIAŁKOWA)

Charakterystyka produktu

  • Niska zawartość białka, odpowiednia dla pacjentów niewymagających leczenia nerkozastępczego
  • Głównym źródłem węglowodanów są maltodekstryny
  • Obniżony poziom składników mineralnych: Na, K, Cl, Ca, P, Mg
  • Zwiększony poziom przeciwutleniaczy (karotenoidów, witamina E, cynku, selenu)
  • Produkt bezglutenowy

Wskazania

Do postępowania dietetycznego w niewydolności nerek wymagającej ograniczenia podaży białka.

Przeciwwskazania

  • Stosować pod nadzorem lekarza. Podawać jedynie jako uzupełnienie naturalnej diety. Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 3 lat. Nie stosować u pacjentów z galaktozemią. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.

Sposób użycia

  • Produkt gotowy do spożycia, przeznaczony do picia.
  • Najlepiej podawać schłodzony.
  • Dobrze wstrząsnąć przed użyciem.
  • Produkt zaleca się pić powoli (1 opakowanie od 30 min. do 1 godz.) między posiłkami.
  • Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu. Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w lodówce, w zamkniętej butelce, nie dłużej niż 24 godziny.

Dawkowanie

  • Dorośli: 1-3 butelek na dobę o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej
  • Dzieci: stosować tylko zgodnie z zaleceniami lekarza

 

FRESUBIN RENAL DRINK (KABI)

 

Specjalistyczna, wysokoenergetyczna dieta (2,0 kcal/1ml) 400 kcal w jednym opakowaniu, o obniżonej zawartości białka i elektrolitów, zmodyfikowana pod względem zawartości węglowodanów,

Zawiera błonnik, skrobię, izomaltulozę oraz EPA i DHA pochodzące z oleju rybnego. Nie zawiera glutenu, klinicznie wolna od laktozy.

Survimed Renal: proszek (Fresenius Kabi)

 

Postać: proszek do sporządzenia roztworu 100 ml zawiera: 2 g białka, 27,2 g węglowodanów (w tym: 5 g cukru, 0,09 g laktozy), 1,5 g tłuszczu (w tym: 0,35 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 0,35 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,83 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,07 g MCT), składniki mineralne, witaminy, mioinozytol.

Wartość energetyczna 130 kcal/100 ml.[saszetka]

Dawkowanie: Żywienie całkowite: ≥ 6 saszetek/dobę. Żywienie uzupełniające: ≥ 2-3 saszetki/dobę. Rozpoczynając żywienie, należy stopniowo zwiększać porcję. Podawać jako napój w ciągu dnia w niewielkich porcjach, pić powoli. Odmierzyć 200 ml wody. W żywieniu przez zgłębnik używać ciepłej wody, w postaci do picia używać zimnej wody. Rozciąć saszetkę, zawartość saszetki wysypać do wody, powoli mieszając trzepaczką.

 

 

 

źródło: A. Kapała. Praktyczny przewodnik po ONS.

 

 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w Chorobach Nerek – Ogólne informacje

Dieta w Chorobach Nerek – Ogólne informacje

W przypadku pacjentów z przewlekłą chorobą nerek zalecana dieta może ulegać zmianom w czasie, w zależności od pozostałej sprawności nerek. Najlepszym sposobem śledzenia poziomu sprawności nerek wartości jest wartość wskaźnika GFR (wskaźnik filtracji kłębuszkowej ). Lekarz ustala wartość wskaźnika GFR z wyników prostego badania poziomu kreatyniny we krwi z wykorzystaniem wieku, płci i rozmiarów ciała.

czytaj dalej