Smażony ryżo -kalafior
Pozwólcie, że przedstawię jeden z moich ulubionych przepisów: smażony ryż z kalafiorem o niskiej zawartości sodu. Kalafior zawiera wiele składników odżywczych, takich jak witamina C i K, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy i promować zdrowie kości. Ma jednak niską zawartość potasu, co czyni go świetną opcją dla tych, którzy muszą obserwować spożycie potasu.
Składniki na 6 porcji
4 szklanki pokruszonego kalafiora (drobniutkie kawałki podobne do ryżu)
2 duże ząbki czosnku, prasowane lub mielone
1 mała cebula, drobno posiekana
1/2 szklanki mrożonego groszku
1/2 szklanki marchewki, pokrojonej w kostkę
1/2 szklanki kapusty fioletowej, posiekanej
2 jajka, ubite
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżeczki sosu sojowego niskosodowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka jasnobrązowego cukru (zamiennik cukru np.: stewia, Ksylitol i erytrytol)
1 łyżka świeżego korzenia imbiru
suszone płatki czerwonej papryki (ostra lub słodka według uznania)
Przygotowanie
Rozgrzej duży wok (lub patelnię) i skrop oliwą sezamową. Dodaj czosnek, cebulę, groszek, marchewkę i kapustę i podsmaż do miękkości, około 2 minut.
W międzyczasie wymieszaj w małej misce, ocet ryżowy, sos sojowy, brązowy cukier, imbir i płatki czerwonej papryki.
Przesuń mieszankę warzywną na jedną stronę woka i dodaj ubite jajka, mieszając, aż się zetną, a następnie dodaj do warzyw.
Wymieszaj „ryż” z kalafiora i polej mieszanką sosu, dobrze mieszając. Gotuj przez dodatkowe 5-6 minut, aż kalafior będzie miękki i
Składniki odżywcze:
Porcja to 2/3 szklanki,
Energia 84 kcal,
Białko 3,6 g
Sód 141 mg
Potas 182,5 mg
Fosfor 63 mg
Wit .C. 18,9 mg