Czy dynia lubi nerki

Dynia należy do roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych. Angielska nazwa dyni (pumpkin) pochodzi z greckiego słowa ,,pepon” co znaczy duży melon.
Naukowo mówiąc, dynie są owocami (zawierają nasiona). Jednak jeśli chodzi o gotowanie, często są one nazywane warzywami.

Składniki odżywcze w dyniach

Dynia jest pokarmem o wyższej zawartości potasu i spożycie jej może być ograniczone w przypadku diety z niską zawartością potasu i osób poddawanych hemodializie. Jednak z umiarem dynia może być korzystna dla ogólnego stanu zdrowia.

Wartości odżywcze dyni (w 100 g-surowej/ugotowanej)

Wartość energetyczna – 26/20 kcal
Białko ogółem – 1.00/0.72 g
Tłuszcz – 0.10/0.07 g
Węglowodany – 6.50/4.90 g (w tym cukry proste 2.76/2.08)
Błonnik – 0.5/1.1 g

Witaminy

Witamina C – 9.0/4.7 mg
Witamina A – 8513/5755 IU

Minerały

Wapń – 21/15 mg
Magnez – 12/9 mg
Fosfor – 44/30 mg
Potas – 340/230 mg
Sód – 1/1 mg
Cynk – 0.32/0.23 mg

Dynia jest bogata w beta-karoten – to pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny (to dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor) i jednocześnie substancja o właściwościach leczniczych. Beta-karoten – podobnie jak wszystkie karotenoidy – jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne,
Zawartość potasu w produktach z dyni może się różnić.
1 szklanka dyni w puszkach = 505 mg
1 szklanka mieszanego ciasta z dyni = 540 mg
1/2 szklanki prażonych nasion dyni = 294 mg

Przepisy dyniowe

Patrząc na przepisy zawierające dynie, należy zwrócić uwagę na ilość dyni w przygotowywanej potrawie. Zazwyczaj musi zawierać mniej niż 140 mg na porcję, aby można  było uznać  taki przepis przyjazny  w chorobach nerek z niską zawartością potasu. Oprócz dyni trzeba też brać pod uwagę inne składniki zawierające potas. Istnieje kilka metod zmniejszania ilości potasu w dyni, a także ziemniaków i dyni zimowej. Jednym z takich sposobów jest podwójne gotowanie bez dodatku soli. Polega to na gotowaniu małych kawałków dyni przez 10 minut. Odlaniu wody, a następnie dodaniu świeżej wody i gotowaniu  do miękkości. Chociaż potas nie jest całkowicie usuwany, jest on na tyle obniżony, że bezpiecznie zawiera niewielką porcję i utrzymuje dietę przyjazną dla nerek.
Może to zmniejszyć potas o 1/3 do 1/2 pierwotnej ilości.

CHILI Z DYNI

10 Porcji-porcja to 1 szklanka -250g

Składniki;

• 900g mielonej piersi z indyka, niegotowane
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1/2 szklanki cebuli
• 1/2 szklanki selera
• 1/2 szklanki marchewki
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżka chili w proszku
• 2 liście laurowe
• 2 łyżeczki kminku
• 1 łyżeczka oregano
• 1 szklanka czerwonej fasoli
• 425g puree z dyni w puszkach (może być świeża gotowana)
• 1/2 szklanki posiekanych zielonych chilli
• 3 szklanki bulionu z kurczaka o niskiej zawartości sodu


Składniki odżywcze na porcję

Kalorie 168 kcal
Białko 24 g
Sód 200 mg
Potas 476 mg
Fosfor 215 mg
Wapń 53 mg


Przygotowanie;

1. Posiekaj cebulę i seler; cienko pokrój marchewki i posiekaj ząbki czosnku.
2. W dużym garnku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na średnim ogniu i podsmaż cebulę, seler, marchewkę i czosnek do miękkości. Wyjmij z garnka i odłóż na bok.
3. Dodaj indyka i pozostałe 1 łyżkę oliwy z oliwek do garnka i przesmaż
4. Dodaj smażone warzywa i pozostałe składniki do garnka i zamieszaj.
5. Gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę. Mieszaj od czasu do czasu, aby zapobiec przyklejaniu się składników do garnka.
6. Usuń liście laurowe przed podaniem.
7. W razie potrzeby dodaj płatki czerwonej papryki chili

Pomocne wskazówki

• W tym przepisie dynia zastępuje pomidory i sos pomidorowy. Postępuj zgodnie z zalecaną wielkością porcji, aby utrzymać potas w dopuszczalnym zakresie dla diety o niskiej zawartości potasu.
• Fasola zawiera dużo potasu i fosforu. Ogranicz przepis do 1/2 szklanki. Opcjonalnie możesz pominąć ziarna, aby dodatkowo zmniejszyć potas i fosfor.
• Podawaj chili z ryżem. W razie potrzeby posyp szczypiorkiem lub kolendrą i łyżką kwaśnej śmietany  lub greckiego jogurtu.
• Jeśli stosujesz dietę niskobiałkową, przygotuj przepis z 0,5kg mielonego indyka

Chleb dyniowy lub babeczki- 12 porcji

• 1 1/2 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
• 1 szklanka brązowego cukru
• 1/2 szklanki oleju roślinnego
• 2 jajka
• 2 filiżanki mąki uniwersalnej
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego

Przygotowanie;

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Nasmaruj bochenek lub miskę muffinową.
3. W średniej misce wymieszaj mus jabłkowy, brązowy cukier, olej i jajka.
4. W osobnej, średniej misce wymieszaj pozostałe składniki.
5. Dodaj mieszankę musu jabłkowego do mieszanki mąki i mieszaj, aż się połączy
6. Włóż ciasto do bochenka lub miski muffinowej.
7. W przypadku pieczenia bochenka piec około 50–60 minut.
8. W przypadku pieczenia babeczek piec około 20 minut.


Składniki odżywcze na porcję

Kalorie 252 kcal
Białko 3 g
Sód 141 mg
Potas 82 mg
Fosfor 41 mg