Faszerowane śniadaniowe ciasteczka
Te pyszne herbatniki nadziewane serem Cheddar, jajkiem i boczkiem są idealne na weekendowe śniadanie.
Składniki (12 porcji)
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru (lub miodu)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 8 łyżek zmiękczonego masła,
- ¾ szklanki mleka
- Nadzienie:
- 4 jajka
- 220 g posiekanego) boczku
- 1 szklanka sera Cheddar, posiekanego
Przygotowanie
Wypełnienie:
- Jajecznica powinna być lekko surowa.
- Smażymy boczek, aż będzie chrupiący.
- Mieszamy wszystkie 3 składniki razem.
Ciasto:
- W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki.
- Siekamy masło za pomocą widelca.
- Dodajemy mleko i sok z cytryny.
- Foremki lekko smarujemy oliwą i wypełniamy ciastem
- Napełniamy foremki ¼ szklanki przygotowanego wypełnienia
- Piec w temperaturze 200 ° C przez 10-12 minut lub do złotego koloru.
Składniki odżywcze 1 porcji
Energia 330 kcal
Białko 11 g
Sód 329 mg
Potas 152 mg
Fosfor 170 mg
Wapń 107 mg