Faszerowane śniadaniowe ciasteczka

Te pyszne herbatniki nadziewane serem Cheddar, jajkiem i boczkiem są idealne na weekendowe śniadanie.

Składniki (12 porcji)

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru (lub miodu)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 8 łyżek zmiękczonego masła,
  • ¾ szklanki mleka
  • Nadzienie:
  • 4 jajka
  • 220 g posiekanego) boczku
  • 1 szklanka sera Cheddar, posiekanego

 

Przygotowanie

 Wypełnienie:

  1.  Jajecznica powinna być lekko surowa.
  2. Smażymy boczek, aż będzie chrupiący.
  3. Mieszamy wszystkie 3 składniki razem.

 

 Ciasto:

  1. W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki.
  2. Siekamy masło za pomocą widelca.
  3.  Dodajemy mleko i sok z cytryny.
  4.  Foremki lekko smarujemy oliwą i wypełniamy ciastem
  5. Napełniamy foremki ¼ szklanki przygotowanego wypełnienia
  6. Piec w temperaturze 200 ° C przez 10-12 minut lub do złotego koloru.

 


Składniki odżywcze 1 porcji

Energia 330 kcal

Białko 11 g

Sód 329 mg

Potas 152 mg

Fosfor 170 mg

Wapń 107 mg


 

CZYTAJ WIĘCEJ