Czy słyszałeś, że ocet jabłkowy jest dobry dla twojego zdrowia?

Podobnie jak wiele suplementów, może być trochę prawdy, jednak ocet jabłkowy nie jest magicznym lekarstwem.

  • Niektóre badania wykazały, że ocet jabłkowy może pomóc poprawić wrażliwość na insulinę w celu obniżenia poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą, ale tylko wtedy, gdy jest przyjmowany z posiłkiem zawierającym skrobię. Przyjmowany z posiłkiem, który nie zawiera skrobi, nie ma wpływu na poziom cukru we krwi.
  • Może wpływać na obniżenie ciśnienia krwi i poziomu trójglicerydów.
  • Okazało się, że kwas octowy może zapobiegać tworzeniu się kamieni szczawianu wapnia, poprzez wytwarzanie wyższych poziomów cytrynianu. Wykazano, że wyższy poziom cytrynianu w moczu zmniejsza ryzyko rozwoju kamieni nerkowych.Nie ma badań dotyczących wpływu octu jabłkowego na inne kamienie nerkowe.

https://jandonline.org/article/S2212-2672(15)00547-X/fulltext

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28292654

 

Ocet jabłkowy produkcja krok po kroku:

Nie jest ważna odmiana jabłek. Najważniejsze jest ich pochodzenie bez pędzenia chemią i oprysków. Najlepsze z własnej jabłonki.

Z podanych proporcji uzyskamy około 0,75 l octu.

Domowy ocet jabłkowy posiada około 5% stężenia kwasu octowego.

Potrzebne będą:

  • Słoik (czysty, wyparzony).
  • Wygotowana ściereczka, pieluszka tetrowa, gaza lub filtr do kawy.
  • Gumka recepturka lub sznurek.

1 kg jabłek

1 litr przegotowanej i ostudzonej wody

od 4 do 5 łyżek miodu lub cukru w zależności od słodkości jabłek

domowy ocet jablkowy

 

 

  1. Do słoika wkładamy jabłka pokrojone w ćwiartki, paski lub kostkę. Im mniejsze kawałki, tym więcej się zmieści. Mogą być nieobrane.
  2. Rozpuszczamy cukier lub miód w ciepłej wodzie i wypełniamy nią słoik tak, by przykrywała jabłka. Lepiej dodać za dużo wody niż za mało. Pamiętajmy jednak, aby pozostawić ok. 10 cm wolnej przestrzeni.
  3. Przykrywamy słoik gazą i obwiązujemy sznurkiem lub gumką. Odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 4 do 6 tygodni. Jabłka powinny stale znajdować się pod wodą, inaczej mogą pokryć się pleśnią, a taki ocet będzie bezużyteczny.
  4. Przez pierwsze kilkanaście dni fermentacji powinno się raz dziennie przemieszać płyn drewnianą łyżką, co zapewni dopływ tlenu i ułatwi fermentację.
  5. Po tygodniu jabłka opadają na dno słoja. Fermentacja alkoholowa ustaje z powodu braku cukru. Od tej pory nie mieszamy już słojem. Na wierzchu tworzy się biała warstwa o konsystencji twardej galarety.  TO Nie Jest Pleśń, tylko matka octowa.
  6. Przez następne 4 tygodnie ocet będzie dojrzewał. Na dnie wytraci się osad, a na górze pojawi się matka octowa. Usuwamy osad z wierzchu np za pomocą łyżki. Zlewamy przez gazę i lejek dojrzały ocet jabłkowy do butelek. Ocet jest lekko mętny. Powinien pachnieć i smakować jak ocet. Nie może być wyczuwalny smak wina. Jeśli tak jest, odstawiamy go na kolejny tydzień, by dojrzał
  7. Po tym czasie, gotowy ocet ponownie przecedzamy i przelewamy do butelek. Płyn powinien mieć żółty odcień i być mętny.

I ocet gotowy!