Czy słyszałeś, że ocet jabłkowy jest dobry dla twojego zdrowia?
Podobnie jak wiele suplementów, może być trochę prawdy, jednak ocet jabłkowy nie jest magicznym lekarstwem.
- Niektóre badania wykazały, że ocet jabłkowy może pomóc poprawić wrażliwość na insulinę w celu obniżenia poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą, ale tylko wtedy, gdy jest przyjmowany z posiłkiem zawierającym skrobię. Przyjmowany z posiłkiem, który nie zawiera skrobi, nie ma wpływu na poziom cukru we krwi.
- Może wpływać na obniżenie ciśnienia krwi i poziomu trójglicerydów.
- Okazało się, że kwas octowy może zapobiegać tworzeniu się kamieni szczawianu wapnia, poprzez wytwarzanie wyższych poziomów cytrynianu. Wykazano, że wyższy poziom cytrynianu w moczu zmniejsza ryzyko rozwoju kamieni nerkowych.Nie ma badań dotyczących wpływu octu jabłkowego na inne kamienie nerkowe.
https://jandonline.org/article/S2212-2672(15)00547-X/fulltext
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28292654
Ocet jabłkowy produkcja krok po kroku:
Nie jest ważna odmiana jabłek. Najważniejsze jest ich pochodzenie bez pędzenia chemią i oprysków. Najlepsze z własnej jabłonki.
Z podanych proporcji uzyskamy około 0,75 l octu.
Domowy ocet jabłkowy posiada około 5% stężenia kwasu octowego.
Potrzebne będą:
- Słoik (czysty, wyparzony).
- Wygotowana ściereczka, pieluszka tetrowa, gaza lub filtr do kawy.
- Gumka recepturka lub sznurek.
1 kg jabłek
1 litr przegotowanej i ostudzonej wody
od 4 do 5 łyżek miodu lub cukru w zależności od słodkości jabłek
- Do słoika wkładamy jabłka pokrojone w ćwiartki, paski lub kostkę. Im mniejsze kawałki, tym więcej się zmieści. Mogą być nieobrane.
- Rozpuszczamy cukier lub miód w ciepłej wodzie i wypełniamy nią słoik tak, by przykrywała jabłka. Lepiej dodać za dużo wody niż za mało. Pamiętajmy jednak, aby pozostawić ok. 10 cm wolnej przestrzeni.
- Przykrywamy słoik gazą i obwiązujemy sznurkiem lub gumką. Odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 4 do 6 tygodni. Jabłka powinny stale znajdować się pod wodą, inaczej mogą pokryć się pleśnią, a taki ocet będzie bezużyteczny.
- Przez pierwsze kilkanaście dni fermentacji powinno się raz dziennie przemieszać płyn drewnianą łyżką, co zapewni dopływ tlenu i ułatwi fermentację.
- Po tygodniu jabłka opadają na dno słoja. Fermentacja alkoholowa ustaje z powodu braku cukru. Od tej pory nie mieszamy już słojem. Na wierzchu tworzy się biała warstwa o konsystencji twardej galarety. TO Nie Jest Pleśń, tylko matka octowa.
- Przez następne 4 tygodnie ocet będzie dojrzewał. Na dnie wytraci się osad, a na górze pojawi się matka octowa. Usuwamy osad z wierzchu np za pomocą łyżki. Zlewamy przez gazę i lejek dojrzały ocet jabłkowy do butelek. Ocet jest lekko mętny. Powinien pachnieć i smakować jak ocet. Nie może być wyczuwalny smak wina. Jeśli tak jest, odstawiamy go na kolejny tydzień, by dojrzał
- Po tym czasie, gotowy ocet ponownie przecedzamy i przelewamy do butelek. Płyn powinien mieć żółty odcień i być mętny.
I ocet gotowy!