Zmniejszenie spożycia owoców i warzyw ze względu na wysoką zawartość potasu powoduje, że dieta zwiększa ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, może mieć niekorzystny wpływ na równowagę kwasowo-zasadową pacjenta i mikrobiotę jelitową.

W celu zapobiegania i leczenia hiperkaliemii u pacjentów z PChN aktualne wytyczne zalecają ograniczenie spożycia potasu. Jednak tradycyjna dieta niskopotasowa jest złożona i może przeciwdziałać korzyściom diety roślinnej.

Czy zostało coś do jedzenia?

Każdy chory ma swoje ulubione jarzyny i pomimo tego, że są one bogate w potas – wcale nie musi rezygnować z ich jedzenia.

Większość produktów – nawet tych wysokopotasowych – może być włączona do jadłospisu po odpowiednim przygotowaniu.

Należy zauważyć, że nie ma jednego standardowego stężenia minerałów dla każdej żywności. Oryginalna zawartość minerałów w naturalnej nieprzetworzonej żywności zależy od wielu czynników.

Proces obniżania zawartości potasu, fosforu i sodu w żywności za pomocą wody, temperatury i czasu.

Każda żywność reaguje inaczej na demineralizację, zmniejszając każdy minerał w różnych ilościach.

Niezależnie od początkowego stężenia minerałów w wybranym produkcie, jeśli przeprowadzimy procedurę redukcji dokładnie to, uzyskany % wynik redukcji będzie zbliżony do przedstawionego w prezentowanym przykładzie.

Zakres redukcji składników mineralnych (sodu, potasu i fosforu) w różnych produktach spożywczych Przy użyciu technik kulinarnych (np; temperatury wody , czasu trwania całego procesu, przechowywania)

  • Zakres redukcji fosforu dla warzyw 51%, roślin strączkowych 48%, mięs 38.5%, mąki 70.5% i sera cheddar 19%.
  • Zakres redukcji potasu dla warzyw 59%, roślin strączkowych 78,5%, mięs 57%, mąki 94%,
  • W przypadku sodu zakres redukcji dla warzyw, mięs i sera cheddar wynosił odpowiednio 83,5%, 67,5% i 97%.

Jones, W.L. Demineralization of a wide variety of foods for the renal patient. J. Renal Nutr

 

Świeże Pomidory lub Krojone w Puszce

  • Umyte świeże pomidory pokroić w plasterki o grubości 0,3 cm.
  • Pomidory z puszki pokroić w kostkę.
  • Zalać wodą o tm około 38°C. o objętości 4 razy większej niż objętość produktu.
  • Mieszać powoli przez 15-20 sekund.
  • Odstawić naczynie na 1 godzinę.
  • Po tym czasie usunąć wodę na sicie.

W przypadku dalszej redukcji ponownie zalać pomidory, ale zimną wodą w ilości 4-krotnie większej od pojemności pomidorów.

Zobacz, jak przebiegła redukcja potasu w pomidorach po 1,2, 3 godzinach

 

Redukcja potasu -Pomidor