Zmniejszenie spożycia owoców i warzyw ze względu na wysoką zawartość potasu powoduje, że dieta zwiększa ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, może mieć niekorzystny wpływ na równowagę kwasowo-zasadową pacjenta i mikrobiotę jelitową.
W celu zapobiegania i leczenia hiperkaliemii u pacjentów z PChN aktualne wytyczne zalecają ograniczenie spożycia potasu. Jednak tradycyjna dieta niskopotasowa jest złożona i może przeciwdziałać korzyściom diety roślinnej.
Czy zostało coś do jedzenia?
Każdy chory ma swoje ulubione jarzyny i pomimo tego, że są one bogate w potas – wcale nie musi rezygnować z ich jedzenia.
Większość produktów – nawet tych wysokopotasowych – może być włączona do jadłospisu po odpowiednim przygotowaniu.
Należy zauważyć, że nie ma jednego standardowego stężenia minerałów dla każdej żywności. Oryginalna zawartość minerałów w naturalnej nieprzetworzonej żywności zależy od wielu czynników.
Proces obniżania zawartości potasu, fosforu i sodu w żywności za pomocą wody, temperatury i czasu.
Każda żywność reaguje inaczej na demineralizację, zmniejszając każdy minerał w różnych ilościach.
Niezależnie od początkowego stężenia minerałów w wybranym produkcie, jeśli przeprowadzimy procedurę redukcji dokładnie to, uzyskany % wynik redukcji będzie zbliżony do przedstawionego w prezentowanym przykładzie.
Zakres redukcji składników mineralnych (sodu, potasu i fosforu) w różnych produktach spożywczych Przy użyciu technik kulinarnych (np; temperatury wody , czasu trwania całego procesu, przechowywania)
- Zakres redukcji fosforu dla warzyw 51%, roślin strączkowych 48%, mięs 38.5%, mąki 70.5% i sera cheddar 19%.
- Zakres redukcji potasu dla warzyw 59%, roślin strączkowych 78,5%, mięs 57%, mąki 94%,
- W przypadku sodu zakres redukcji dla warzyw, mięs i sera cheddar wynosił odpowiednio 83,5%, 67,5% i 97%.
Jones, W.L. Demineralization of a wide variety of foods for the renal patient. J. Renal Nutr
Świeże Pomidory lub Krojone w Puszce
- Umyte świeże pomidory pokroić w plasterki o grubości 0,3 cm.
- Pomidory z puszki pokroić w kostkę.
- Zalać wodą o tm około 38°C. o objętości 4 razy większej niż objętość produktu.
- Mieszać powoli przez 15-20 sekund.
- Odstawić naczynie na 1 godzinę.
- Po tym czasie usunąć wodę na sicie.
W przypadku dalszej redukcji ponownie zalać pomidory, ale zimną wodą w ilości 4-krotnie większej od pojemności pomidorów.
Zobacz, jak przebiegła redukcja potasu w pomidorach po 1,2, 3 godzinach
Redukcja potasu -Pomidor