Pyszna zarówno dla wegan, jak i mięsożerców,

 

Zmniejszenie spożycia owoców i warzyw ze względu na wysoką zawartość potasu powoduje, że dieta zwiększa ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, może mieć niekorzystny wpływ na równowagę kwasowo-zasadową pacjenta i mikrobiotę jelitową

Często koncentrujemy się tak bardzo na tym, czego nie możemy jeść, że nie zdajemy sobie sprawy, ile i co będzie przyjazne nerkom. Kluczem jest skupienie się na głównych składnikach, których powinno się kontrolować

Ile jesz, jest tak samo ważne jak to, co jesz

  • Badania wykazały, że ludzie konsekwentnie jedzą więcej, żywności, gdy oferuje im się większe porcje.
  • kontrola porcji jest ważna, gdy staramy się przestrzegać zaleceń żywieniowych.
  • Nie NALEŻY eliminować z diety poszczególnych produktów spożywczych w Chantrea po prostu spożywać je w odpowiednich ilościach

 

 

Białko

Soczewica w potrawie jest produktem strączkowym i źródłem białka roślinnego,

Produkty strączkowe są dobrym źródłem białka, ale w porównaniu z białkami zwierzęcymi. Są to białka niepełnowartościowe.

 

Potas

Pamiętaj, że liczy się nie tylko to, co jesz, ale także to, ile jesz. Kontrola porcji jest ważna dla powodzenia każdej diety przyjaznej nerkom.

Potrawa może zawierać składniki o wyższej zawartości potasu, ale jeśli jest stosowana w określonych ilościach i kontrolowane są wielkości porcji, to ogólna zawartość potasu potrawy jest akceptowana w diecie nerkowej. Kontrola porcji jest ważna dla powodzenia każdej diety przyjaznej nerkom.

Pomidory w puszce są pokarmem bogatym w potas. Jeśli zalecono Ci przestrzeganie diety o niskiej zawartości potasu możesz zredukować zawartość potasu w pomidorach stosując proste kulinarne metody https://doktorbarbara.pl/praktyczne-podejscie-do-redukcji-potasu-jak-zwiekszyc-spozycie-niedozwolonych-produktow/

Fosfor

Potrawa ma niską zawartość fosforanów, więc można je spożywać jako część diety o niskiej zawartości fosforanów. W przedstawionym przepisie w fosfor pochodzi ze źródeł roślinnych

Wchłanianie fosforu z tych grup produktów żywnościowych jest na niskim poziome 10–30%.Czyli jak matematyka mówi np; z każdych 100mg fosforu wchłania się tylko od 10 do 30 mg fosforu

 

Potrawa dostarcza dużo błonnika z soczewicy. Można rozważyć użycie makaronu pełnoziarnistego zamiast białego makaronu, który dostarczyłby jeszcze więcej błonnika.

Makaron z Czerwoną soczewicą po Bolońsku

Sos się robi bardzo prosto i szybko. W przypadku tego sosu, gdzie w oryginale używa się mięsa zamiennikiem jest czerwona soczewica.
Cook Time 45 mins
Servings 4

Ingredients
  

  • 240 g makaron suchy
  • 60 g cebula
  • 1/2 sztuka marchew
  • 200 g pomidory z puszki
  • 80 g soczewica czerwona
  • 2 łyżki ocet balsamiczny
  • 2 łyżki oliwa ,olej
  • 2 ząbki czosnek
  • 1/2 łyżki wędzona papryka
  • szczypta pieprz
  • szczypta oregano
  • 1 łyżka kapary(opcjonalnie)
  • szczypta bazylia

Instructions
 

  • Soczewicę płuczemy na sitku, gotujemy w lekko osolonej wodzie. (opcjonalnie soczewica z puszki)
     Cebulę siekamy i podsmażamy ją na oleju bądź oliwie. Po kilku minutach dodajemy drobno posiekany czosnek, podsmażamy razem.
     Do cebuli i czosnku dodajemy pomidory z kartonika oraz przyprawy, oregano bazylię, wędzoną paprykę, sól, pieprz i opcjonalnie kilka kaparów.
     Wszystko gotujemy razem kilka minut, dodajemy odcedzoną zwody soczewicę i podgrzewamy razem.
    W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją do preferowanej miękkości.
    Sos nakładamy na ugotowany makaron. Można dodatkowo posypać płatkami drożdżowymi.

Notes

Składniki odżywcze 1 porcji
Składniki odżywcze 1 porcji-1/4 CAŁEGO DANIA
Energia 320 kcal
Białko 12,5 g
Węglowodany 65 g
Fosfor 144 mg
Potas 450 mg
sód 25 mg