Przystosuj swoje ulubione przepisy, aby były przyjazne dla nerek

 
Wiele przepisów kulinarnych może być bezpiecznie wykorzystanych. Analizując przepis, bierzemy pod uwagę zalecenia dobowe dotyczące zawartości fosforu, potasu, sodu i białka i z pomocą kilku modyfikacji dostosowujemy do wymaganych wartości.
Oto kilka sugestii, aby Twoje ulubione przepisy były bardziej przyjazne dla nerek:
 Zmniejsz spożycie ziemniaków- aby zmniejszyć spożycie potasu w diecie. Do głównych posiłków używaj ryżu, makaronu, makaronu, kuskusu lub pieczywa zamiast ziemniaków. Zmniejszy to ogólną zawartość potasu w naczyniu.
•, Aby obniżyć zawartość potasu-warzywa można gotować przed dodaniem do potraw (np. Marchew, brokuły lub kalafior).
W przypadku potraw zawierających warzywa o wysokiej zawartości potasu, np. Grzyby, zastąp warzywami o niższej zawartości potasu, np. zieloną fasolą
Zmniejszyć spożycie soli w diecie, unikaj stosowania zwykłego sosu sojowego, używaj ziół i przypraw (np. Gałki muszkatołowej, cynamonu) zamiast soli, aby dodać smaku. Spróbuj użyć octu, imbiru lub trochę oleju sezamowego jako alternatywnych aromatów, aby posiłek był bardziej przyjazny dla nerek.
Zmniejsz zawartość fosforanów w recepturze, używając białej mąki lub pół białej i pół pełnoziarnistej
Zawartość fosforu; Pieczywo 120–200 mg/10 0g, Pieczywo jasne, pszenne, półfrancuskie, chleb staropolski 70–120 mg/100 g Chleb żytni, pumpernikiel, chrupki 200–330 mg/100g
Unikaj przygotowanych sosów pomidorowych. Zamiast tego spróbuj niewielkiej ilości świeżych pomidorów lub przygotuj danie z makaronu, użyj oliwy z oliwek i czosnku zamiast sosu na bazie pomidorów. Zmniejszy to zawartość potasu i sprawi, że Twoje danie z makaronem stanie się bardziej przyjazne dla nerek.
Zrób danie z ryb bardziej przyjazne dla nerek przez zastąpienie w przepisie skorupiaków lub wędzonych ryb białymi rybami, takimi jak dorsz. Zmniejszy to zawartość soli i fosforanów
Używaj białek jaj, ponieważ zawierają mniej fosforu niż żółtka
Fosfor: Jaja kurze 204 mg/100 g, Białko jaja 17 mg/100 g, Żółtko 590 mg/100 g produktu
Jeśli dania zawierają ser, używaj go oszczędnie lub wybierz o niższej zawartości fosforu np. Brie, camembert, parmezan, feta,
 

Owoce pod chrupiącą skorupką

 

Składniki:

7 średnich brzoskwi
1 szklanka jagód (jagody amerykańskie)
1/4 szklanki cukru pudru(lub miodu)
1 łyżka soku z cytryny
Uniwersalna mąka 3/4 szklanki
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki masła

Składniki odżywcze na porcję

Kalorie 238 kcal, Białko 2 g, Tłuszcz 10 g, Sód 76 mg, potas 240 mg, Fosfor 36 mg Wapń 20 mg

 

Przygotowanie

1.Rozgrzej piekarnik do 175°C
2. Owoce włożyć do żaroodpornego naczynia.
3.Masło, mąkę i cukier wyrobić na kruszonkę i posypać nią owoce. Można dodać płatki migdałów.
3.Piec w 175°C w pozycji termoobieg około 20-25 minut. Podajemy na ciepło😋