Przystosuj swoje ulubione przepisy, aby były przyjazne dla nerek
Wiele przepisów kulinarnych może być bezpiecznie wykorzystanych. Analizując przepis, bierzemy pod uwagę zalecenia dobowe dotyczące zawartości fosforu, potasu, sodu i białka i z pomocą kilku modyfikacji dostosowujemy do wymaganych wartości.
Oto kilka sugestii, aby Twoje ulubione przepisy były bardziej przyjazne dla nerek:
• Zmniejsz spożycie ziemniaków- aby zmniejszyć spożycie potasu w diecie. Do głównych posiłków używaj ryżu, makaronu, makaronu, kuskusu lub pieczywa zamiast ziemniaków. Zmniejszy to ogólną zawartość potasu w naczyniu.
•, Aby obniżyć zawartość potasu-warzywa można gotować przed dodaniem do potraw (np. Marchew, brokuły lub kalafior).
• W przypadku potraw zawierających warzywa o wysokiej zawartości potasu, np. Grzyby, zastąp warzywami o niższej zawartości potasu, np. zieloną fasolą
• Zmniejszyć spożycie soli w diecie, unikaj stosowania zwykłego sosu sojowego, używaj ziół i przypraw (np. Gałki muszkatołowej, cynamonu) zamiast soli, aby dodać smaku. Spróbuj użyć octu, imbiru lub trochę oleju sezamowego jako alternatywnych aromatów, aby posiłek był bardziej przyjazny dla nerek.
• Zmniejsz zawartość fosforanów w recepturze, używając białej mąki lub pół białej i pół pełnoziarnistej
Zawartość fosforu; Pieczywo 120–200 mg/10 0g, Pieczywo jasne, pszenne, półfrancuskie, chleb staropolski 70–120 mg/100 g Chleb żytni, pumpernikiel, chrupki 200–330 mg/100g
• Unikaj przygotowanych sosów pomidorowych. Zamiast tego spróbuj niewielkiej ilości świeżych pomidorów lub przygotuj danie z makaronu, użyj oliwy z oliwek i czosnku zamiast sosu na bazie pomidorów. Zmniejszy to zawartość potasu i sprawi, że Twoje danie z makaronem stanie się bardziej przyjazne dla nerek.
• Zrób danie z ryb bardziej przyjazne dla nerek przez zastąpienie w przepisie skorupiaków lub wędzonych ryb białymi rybami, takimi jak dorsz. Zmniejszy to zawartość soli i fosforanów
• Używaj białek jaj, ponieważ zawierają mniej fosforu niż żółtka
• Fosfor: Jaja kurze 204 mg/100 g, Białko jaja 17 mg/100 g, Żółtko 590 mg/100 g produktu
• Jeśli dania zawierają ser, używaj go oszczędnie lub wybierz o niższej zawartości fosforu np. Brie, camembert, parmezan, feta,
Owoce pod chrupiącą skorupką
Składniki:
1 szklanka jagód (jagody amerykańskie)
1/4 szklanki cukru pudru(lub miodu)
Uniwersalna mąka 3/4 szklanki
3/4 szklanki brązowego cukru
Składniki odżywcze na porcję
Kalorie 238 kcal, Białko 2 g, Tłuszcz 10 g, Sód 76 mg, potas 240 mg, Fosfor 36 mg Wapń 20 mg
Przygotowanie
1.Rozgrzej piekarnik do 175°C
2. Owoce włożyć do żaroodpornego naczynia.
3.Masło, mąkę i cukier wyrobić na kruszonkę i posypać nią owoce. Można dodać płatki migdałów.
3.Piec w 175°C w pozycji termoobieg około 20-25 minut. Podajemy na ciepło😋