Pikantne curry w indyjskim stylu
Lekko pikantne curry w indyjskim stylu wypełnione smażonymi warzywami i komosą ryżową. Idealny dla wegetarian – i nie tylko!
Składniki na 6 porcji
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 cebulki pokrojone w kostkę
- ¼ szklanki bakłażana, obranego i pokrojonego w kostkę
- ¼ szklanki cukinii pokrojonej w kostkę
- ¼ szklanki kalafiora
- ½ szklanki mieszanej czerwonej i zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 1 szklanka komosy ryżowej, ugotowanej
- 2 łyżki świeżego soku z limonki lub cytryny)
- 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- 4–6 mini indyjskiego chleba naan
Mieszanka przypraw:
- 2 łyżeczki curry w proszku
- szczypta łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki płatków czerwonej papryki chili, zmielonych
- ¼ łyżeczki zmielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru
- Opcjonalnie: 2 łyżki kwaśnej śmietany i limonki
Przygotowanie:
- Ugotować komosę.
- Przygotować suchą mieszankę przypraw. (podgrzewamy na suchej patelni do uzyskania aromatu)
- Na dużej patelni rozgrzać olej, a następnie dodajemy szalotki, bakłażana, cukinii, kalafiora i mieszanej papryki i smażymy przez 2–4 minuty. Warzywa powinny być lekko półprzezroczyste i nadal chrupiące. Dodajemy mieszankę przypraw i mieszamy.
- Dodajemy gotowaną komosę ryżową, sok z limonki, kolendrę i ser.
Składniki odżywcze:1 porcja
Energia 306 kcal
Białko 11 g
Sód 403 mg
Fosfor 238 mg
Potas 281 mg
Wapń 158 mg