Pieczeń (schab)

Nasiona kopru włoskiego, kminku, kopru i anyżu pokrywają pieczeń, tworząc soczyste, aromatyczne i pełne smaku danie.

Składniki na 14 porcji

  • 1600 g schabu bez kości
  • 2 łyżki sosu sojowego o niskiej zawartości sodu
  • 2 łyżki nasion anyżu
  • 2 łyżki nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżki kminku
  • 2 łyżki nasion kopru

Przygotowanie:

  1. Nacieramy pieczeń sosem sojowym i mieszamy z przyprawami
  2. Zawijamy mięso w folię; przechowujemy w lodówce przez co najmniej 2 godziny lub przez noc.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 ° C i usuwamy folię.
  4. Schab pieczemy przez 35–40 minut na 500 g mięsa. Po upieczeniu pozostawiamy mięso na 5 min.

Składniki odżywcze na 1 porcję

Energia 225 kcal

Białko 24 g

Sód 134 mg

Fosfor 225 mg

Potas 405 mg

Wapń 53 mg


 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leki roślinne w Nefrologii

Leki roślinne w Nefrologii

Obecnie rośliny lecznicze odgrywają istotną rolę w leczeniu i zapobieganiu chorób nerek. Grupa leków roślinnych skupia się na ziołach regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową, lekach oczyszczających drogi moczowe ze złogów, lekach stosowanych w zakażeniach układu moczowego oraz ziołach odtruwających.

czytaj dalej