Pieczone jabłka
Pieczone jabłka nadziewane różnymi dodatkami to dobry sposób na umilenie sobie popołudnia
Składniki:4 porcje
4 jabłka (polecam Granny Smith lub Golden Delicious)
1 łyżka soku z cytryny
4 suszone daktyle, drobno posiekane(namaczamy w gorącej wodzie, odsączamy i siekamy)
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki brązowego cukru
12 migdałów, drobno posiekanych(namaczamy w gorącej wodzie, odsączamy i siekamy)
½ łyżeczki mieszanej przyprawy lub cynamon
8 łyżek budyniu o niskiej zawartości tłuszczu (2 łyżki na porcję)
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Wyjmujemy z jabłek gniazda nasienne,i przekładamy na formę do pieczenia.
- Dodajemy soki z cytryny do środka każdego jabłka.
- Łączymy daktyle, esencję waniliową, brązowy cukier, migdały i przyprawy.
- Przykrywamy naczynie folią i pieczemy przez 15 minut. Usuwamy folię i pieczemy przez kolejne 15 minut lub do momentu
- Podawaj każde jabłko z 2 łyżkami budyniu.
Jak długo piec jabłka w ? Wszystko zależy od wybranego rodzaju jabłek oraz od ich wielkości. Małe jabłka piecz przez 15-25 minut, a te większe nawet przez 30-40 minut. Kontroluj na bieżąco stopień ich wypieczenia i nie pozwól, by się przypaliły. Jabłka piecze się najczęściej w temperaturze 170-200°C.
Składniki odżywcze:1 porcja
Energia 180 kcal,
Białko 3 g,
Potas 340 mg
Fosfor 75 mg
sód 23 mg