Ponad trzydzieści lat temu badania wykazały, że wysoki poziom cholesterolu we krwi był zły i doprowadził do nagromadzenia płytki w naczyniach krwionośnych, co może doprowadzić do zawału serca lub udaru mózgu. Wówczas uważano, że cholesterol w żywności zwiększa poziom cholesterolu we krwi. Jajka były znane jako jedno z najwyższych źródeł cholesterolu w diecie (186 mg cholesterolu w 1 dużym jajku), dlatego zalecono ograniczenie liczby spożywanych jaj.
Obecne badania pokazują, że dieta o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych (tłuszcz w produktach mięsnych i potrawach smażonych w niezdrowych tłuszczach) podniesie poziom cholesterolu we krwi bardziej niż produkty zawierające naturalny cholesterol.
Tłuszcz w jajach,
jest przede wszystkim nienasycony, więc nawet jeśli zawiera cholesterol w diecie, rodzaj tłuszczu zwiększającego poziom cholesterolu we krwi jest niski. Tłuszcz w tłustym cheeseburgerze, smażonym kurczaku ze skórą lub kanapce z boczkiem i serem częściej powoduje choroby serca niż jaja.
Jajko – źródło pełnowartościowego białka
Pacjentów z przewlekłą chorobą nerek często instruuje się, aby stosowali dietę specyficzną dla nerek, w zależności od ciężkości i stadium choroby nerek. Przepisana dieta może ograniczać niektóre składniki odżywcze, takie jak fosfor i potas, lub zachęcać do spożywania innych, takich jak białka o wysokiej wartości biologiczne. Zaleca się, aby 50% spożywanych białek w diecie stanowiły białka zwierzęce zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy zawarte w mleku i przetworach mlecznych, mięsie, rybach, drobiu, rybach, białku jaja.
12 proc. – przeciętnie tyle dziennego zapotrzebowania organizmu człowieka na białko zapewnia jedno jajko. Jedno przeciętne 50-gramowe jajko zawiera ponad 7 g białka, z czego więcej tego składnika znajduje się w żółtku niż w białku. Białko jajka jest pełnowartościowe, ponieważ zawiera zestaw aminokwasów niezbędnych do funkcjonowania ludzkiego organizmu, który nie jest w stanie ich samodzielnie produkować.
Całe jaja zawierają wapń, potas i fosfor, składniki odżywcze, które często są ograniczone w dietach nerek w oparciu o poziomy potasu, wapnia, fosforu i hormonu przytarczyc. Ponadto jaja mają naturalnie niską zawartość sodu, składnika odżywczego, który jest ograniczony w diecie nerkowej. W zależności od ograniczenia fosforu i obecności dyslipidemii można wykorzystać całe jajo lub białko jaja.
W porównaniu do białka, żółtko
zawiera rozpuszczalne w tłuszczach witaminy, żelazo i cynk, co przyczynia się do spełnienia wymagań dietetycznego spożycia referencyjnego i są bogatym źródłem niezbędnego aminokwasu leucyny, który odgrywa ważną rolę w syntezie białek mięśniowych. Żółtko zawiera również związki bioaktywne, w tym luteinę, zeaksantynę i witaminę D, które mogą przynosić korzyści zdrowotne pacjentom z PChN.
Na podstawie badań epidemiologicznych wykazano, że konsumpcja jaj nie była związana z ryzykiem rozwoju CHORÓB NEREK
Tak więc, na podstawie bieżących badań, spożywanie jajka dziennie jest w porządku dla większości ludzi. (ALE ale W polskiej kuchni jajka są nieodzownym elementem większości potraw które trzeba uwzględnić w spożyciu dziennym)
Przepis na kubeczki śniadaniowe z jajkiem
Pyszny sposób na rozpoczęcie każdego ranka i jako przekąska
- Ugotowane 3 szklanki ryżu,
- 300 g sera cheddar lub inny, ( rozdrobnione)
- 300 g zielonej papryki lub inne ulubione warzywo pokrojone w kostkę
- ziele angielskie,
- ½ szklanki odtłuszczonego mleka
- 2 jajka, ubite
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- Olej do posmarowania blaszek (kubeczków)
Składniki odżywcze 1 porcji
Porcje 12 (1porcja = kubeczek)
kalorie 146 kcal
Sód 165 mg
Białko 9 g
Fosfor 152 mg
Potas 87 mg
1. W dużej misce połącz ryż, połowę sera, warzywo, ziele angielskie, mleko, jajka, kminek i pieprz.
2. Posmaruj kubeczki tłuszczem (Spryskaj nieprzywierającym sprayem do pieczenia).
3. Napełnij masę równomiernie do 12 kubeczków. Posyp wierzch każdej muffinki w kubeczku pozostałym serem
4. Piec w temperaturze 190 ° C przez 20 minut.