Chipsy z papieru ryżowego
Chipsy ZE SKLEPU ZAWIERAJĄ MNÓSTWO SOLI, TŁUSZCZU I CHEMICZNYCH DODATKÓW. Oto przepis na ekspresowe, a jednocześnie ZDROWSZE ZAMIENNIKI SKLEPOWYCH CHIPSÓW.
Te domowe chipsy są proste i smaczne. Oprócz papieru ryżowego można użyć suchego makaronu ryżowego. Makaron i papier powinny być świeże i suche w przeciwnym wypadku będą się przyklejać do podniebienia.
- Olej musi być dobrze rozgrzany,
- Smażymy bardzo krótko w dobrze nagrzanym oleju,aby prażynki nie nasiąknęły nadmiarem oleju,
- Nie smażymy hurtem,
CHIPSY Z PAPIERU RYŻOWEGO
Ingredients
- 1 opakowanie papier ryżowy
- 1 szklanka olej
- sól
- zioła
Instructions
- Arkusze papieru połamać na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, nie musi go być dużo, wystarczy0,5 – 1 cm. Wrzucić kilka kawałków papieru i smażyć, aż się cały pomarszczy i nabierze białego koloru. Trwa to dosłownie kilka sekund. Od razu WYJMUJEMY CHIPSY inaczej zaczną ciemnieć, za mocno nasiąkną olejem i zrobią się gorzkie. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i dodajemy przyprawy według uznania. Dobrze zrobione chipsy są jasne i chrupiące.
Notes
Wartość odżywcza 100 g; białko 3,4 g, potas 30 mg, fosfor 150 mg, sód 170 mg, zawartość kcal zależy od zawartości tłuszczu