Chipsy z papieru ryżowego

Chipsy ZE SKLEPU ZAWIERAJĄ MNÓSTWO SOLI, TŁUSZCZU I CHEMICZNYCH DODATKÓW. Oto przepis na ekspresowe, a jednocześnie ZDROWSZE ZAMIENNIKI SKLEPOWYCH CHIPSÓW.

Te domowe chipsy są proste i smaczne. Oprócz papieru ryżowego można użyć suchego makaronu ryżowego. Makaron i papier powinny być świeże i suche w przeciwnym wypadku będą się przyklejać do podniebienia.

  1. Olej musi być dobrze rozgrzany,
  2. Smażymy bardzo krótko w dobrze nagrzanym oleju,aby prażynki nie nasiąknęły nadmiarem oleju,
  3. Nie smażymy hurtem,
  4. CHIPSY Z PAPIERU RYŻOWEGO

    Ingredients
      

    • 1 opakowanie papier ryżowy
    • 1 szklanka olej
    • sól
    • zioła

    Instructions
     

    • Arkusze papieru połamać na małe kawałki.
      Na patelni rozgrzać olej, nie musi go być dużo, wystarczy0,5 – 1 cm.
      Wrzucić kilka kawałków papieru i smażyć, aż się cały pomarszczy i nabierze białego koloru. Trwa to dosłownie kilka sekund. Od razu WYJMUJEMY CHIPSY inaczej zaczną ciemnieć, za mocno nasiąkną olejem i zrobią się gorzkie. 
      Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i dodajemy przyprawy według uznania. Dobrze zrobione chipsy są jasne i chrupiące.

    Notes

    Wartość odżywcza 100 g; 
    białko 3,4 g,
    potas 30 mg,
    fosfor 150 mg,
    sód 170 mg,
    zawartość kcal zależy od zawartości tłuszczu