Jadłospis laktoowowegetariański w PChN (w predializie)
Laktoowowegetarianizm to odmiana wegetarianizmu zakładająca stosowanie diety bez mięsa, jednak z uwzględnieniem jajek i niektórych produktów mlecznych.
Pamietaj!
- Podaż białka w diecie osób z przewlekłą chorobą nerek powinna być ustalana w zależności od stopnia uszkodzenia nerek określonego na podstawie wskaźnika przesączania kłębuszkowego (GFR – glomerular
współczynnik filtracji).
2. W niewydolności nerek w początkowym okresie choroby- I okresie choroby (niewydolność utajona) i II okresie (niewydolność wyrównana) większość chorych powinna stosować dietę bogatopotasową ze względu na utratę potasu z powodu zwiększonej ilości wydalanego moczu.
Przy pogarszającej się czynności nerek (niewydolność nerek nie wyrównana i schyłkowa), przy podwyższonym poziomie potasu należy ograniczyć spożycie tego pierwiastka przez ograniczenie w diecie produktów
Zalecenia potasowe powinny być weryfikowane w zależności od poziomu potasu we krwi. W 4. i 5. stadium przewlekłej choroby nerek zaleca się ograniczenie podaży potasu
Pamiętaj !
Fosfor pochodzący z produktów roślinnych wchłania się od 10% -30%
Fosfor pochodzący z produktów zwierzęcych 40%- 60%
FOSFOR dodawany do żywności podczas przetwarzania wchłania się od 80 – do 100%
Podsumowując
Największy wpływ na stężenie fosforu w surowicy ma spożycie fosforanów nieorganicznych (produkty wzbogacone o dodatki fosforanowe), a następnie — produktów pochodzenia zwierzęcego.
Najmniejszy wpływ na jego stężenie we krwi mają produkty pochodzenia roślinnego
Pobierz 3 dniowy jadłospis laktoowegetariański
POBIERZ JADŁOSPIS
Budyń czekoladowy z kaszy jaglanej z owocami
Składniki
- 190 ml napój ryżowy
- 1 łyżeczka miód naturalny
- 40 gram maliny
- 10 gram kakao 16%
- 55 gram kasza jaglana
Instrukcje
- Kaszę przelej zimną wodą, a następnie wrzątkiem.Mleko zagotuj, wsyp kaszę na gotujące się mleko, zamieszaj i gotuj na średnim ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Nie mieszaj już kaszy w trakcie gotowania. Zdejmij garnek z palnika i zostaw kaszę pod przykryciem na ok. 10 min. Wszystkie składniki wrzuć do misy miksera i miksuj na gładką masę. Zmiksowany budyń wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę (możesz przygotować go dzień wcześniej). Podaj z malinami
Uwagi