Spojrzenie na orzechy w chorobach nerek⁉️
„Czy mogę jeść to czy tamto?”
Odpowiedź zależy od składu odżywczego danego produktu spożywczego. Orzechy są często jednym z tych pokarmów w pytaniu „, Czy mogę”. Niestety, te produkty spożywcze trafiają na listy żywności o wysokiej zawartości potasu i / lub wysokiej zawartości fosforu. Jednak orzechy oferują dużo składników odżywczych.
Biorąc pod uwagę wszystkie korzyści dla zdrowia serca, czy mądre jest włączenie orzechów do planu zdrowego żywienia dla pacjentów z przewlekłą chorobą nerek?
Obecne wytyczne ograniczają spożywanie potasu i fosforu w diecie.
Ostatnie badania zakwestionowały korzyści płynące z takich ograniczeń. Poradnictwo żywieniowe dotyczące fosforu powinno koncentrować się bardziej na typie fosforu, organicznego i nieorganicznego. Wracając do pierwotnego pytania: „Czy mogę jeść orzechy?”, Odpowiedź będzie zależeć nie tylko od konkretnych potrzeb klienta, ale także od rodzaju orzechów, które można wykorzystać, ponieważ każdy z nich oferuje coś innego pod względem odżywczym.
Orzechy włoskie,
to jedyne orzechy ze znaczną zawartością kwasu tłuszczowego omega 3, kwasu alfa-linolenowego.
Pistacje,
Migdały i orzechy laskowe,
są bogate w witaminę E, a jeden orzech brazylijski dostarczy całego potrzebnego dziennie selenu
Orzeszki ziemne,
mają wysoką zawartość białka.
Orzechy są często spożywane jako przekąska; dlatego edukacja w zakresie odpowiednich wielkości porcji ma kluczowe znaczenie. Jednak orzechy można dodać do przygotowania posiłku, gdzie niewielka ilość może znacznie poprawić smak.
Siekane orzechy włoskie i orzeszki ziemne można stosować jako panierkę do ryb lub drobiu, nie tylko dodaje chrupkości, ale także zwiększa zawartość białka. Innym pomysłem jest mieszanie surowych orzechów z olejem, octem lub cytryną, dodając do smaku zioła. W ten sposób powstanie „sos”, który można wykorzystać do przygotowania potraw użyć jako sos do sałatek.